MS v hokeji: Príručka pre fanúšikov v Česku

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sprievodca pre fanúšikov MS: Využite MHD a príďte v predstihu. Fanzóny sú na štadiónoch

Českí fanúšikovia dokážu vytvoriť skvelú atmosféru.
Českí fanúšikovia dokážu vytvoriť skvelú atmosféru.Profimedia
MS v hokeji v Prahe a Ostrave klopú na dvere. Máte lístky na niektorý zo zápasov a váhate, ako sa tam dostať? Alebo vás možno zaujíma, či sa vám ešte podarí zohnať hotel? Vďaka sprievodcovi pre fanúšikov z kuchyne Flashscore Správ budete o krok vpred. Budete vedieť, že na štadión sa oplatí ísť verejnou dopravou s časovou rezervou. Na otváracie buly si potom môžete počkať vo fanúšikovských zónach v bezprostrednej blízkosti oboch arén.

Ako sa dostať do arény?

Organizátori odporúčajú v čo najväčšej miere využívať mestskú hromadnú dopravu. Zároveň upozorňujú na možné komplikácie spojené s cestovaním autom.

Počas šampionátu od 10. do 26. mája budú všetky ulice v okolí pražskej arény uzavreté. Vjazd bude povolený len rezidentom a na parkovisko priľahlého nákupného centra. Prevádzka metra však bude posilnená a bude premávať v skrátených intervaloch.

Ako sa dostať do O2 Arény?
Ako sa dostať do O2 Arény?IIHF.com

"Vieme, že je to lákavé, ale fanúšikovia by sa nemali za každú cenu snažiť dostať na zápas autom. V lepšom prípade by mohli zmeškať úvodné buly, uviaznuť v dopravnej zápche alebo nenájsť miesto na zaparkovanie," uviedla Lenka Jiroutová, riaditeľka oddelenia dopravy pre hokejové MS. Mimomestským návštevníkom metropoly odporučila využívať parkoviská P+R. 

Nominácia Slovenska na MS

Podobná situácia ako v hlavnom meste sa očakáva aj v Ostrave. Aj tam organizátori odporúčajú využívať MHD. Ostravský dopravný podnik dokonca pripravuje na obdobie hokejového šampionátu špeciálny lístok. Počas podujatia by mali byť výrazne posilnené aj kľúčové električkové linky a autobusová doprava medzi Ostravou a Medzinárodným letiskom Leoša Janáčka v Mošnove na Novojičínsku.

Ako sa dostať do OSTRAVAR ARÉNY?
Ako sa dostať do OSTRAVAR ARÉNY?IIHF.com

Fanzóny

V bezprostrednej blízkosti oboch hál sa diváci môžu tešiť na fanzóny, ktoré pojmú celkovo až 12 000 návštevníkov. Väčšia plocha s rozlohou 8 400 m2 a kapacitou sedemtisíc ľudí bude v blízkosti pražskej O2 Arény. V Ostrave bude k dispozícii 7 000 m2 s maximálnou kapacitou päťtisíc ľudí. Do oboch fanzón budú mať prístup aj fanúšikovia bez vstupeniek na jednotlivé zápasy a pre všetkých bude denne pripravený bohatý sprievodný program.

"Obe fanzóny si budú veľmi podobné. Pripravujeme program s moderátormi, dídžejmi a živými kapelami. Každý deň pred zápasmi plánujeme dve vystúpenia a snažíme sa ísť aj cestou revivalových kapiel, pretože prídu tisíce zahraničných fanúšikov a atmosféra je vždy jedinečná, keď pesničky poznajú," povedal Petr Bříza, prezident pražského organizačného výboru. Súčasťou fanzón budú ako vždy pódiá s veľkoplošnými obrazovkami, na ktorých sa budú vysielať jednotlivé stretnutia.

Mapa bezprostredného okolia O2 Arény.
Mapa bezprostredného okolia O2 Arény.IIHF.com

Hoci organizátori nemôžu ovplyvniť značku piva priamo v arénach, pre fanzóny sa dohodli s marketingovým partnerom Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF a získali povolenie pre Pilsner Urquell, dlhoročného partnera českého hokeja. "V Prahe a Ostrave chceme postaviť obrovskú krčmu na zelenej lúke, máme skúsenosti a veríme, že to bude fungovať," povedal Ladislav Kolář, manažér Plzeňského Prazdroja.

V pražskej aréne bude 0,4 litra Staropramenu stáť 90 Kč (3,60 eur), vo fanzónach sa bude pivo Pilsner predávať za 110 Kč (4,40). "Konečná suma, ktorú určil organizačný výbor, bola výsledkom dôkladnej analýzy podobných špičkových podujatí v krajine i v zahraničí," uviedol Bříza. V ponuke budú aj nealkoholické pivá.

Fanzóny sa budú otvárať každý deň o 14:00 a v dňoch s trojzápasovým programom o 11:00. Po večerných zápasoch sa zatvoria. Hotovosť nechajte doma, rovnako ako na mnohých podobných miestach v Českej republike budú stánky prijímať len bezhotovostné platby.

Mapa bezprostredného okolia OSTRAVAR ARÉNY.
Mapa bezprostredného okolia OSTRAVAR ARÉNY.IIHF.com

Ubytovanie

Ak ešte nemáte ubytovanie v Prahe alebo Ostrave, mali by ste konať. Hotely a iné ubytovacie zariadenia v hlavnom meste sú v súčasnosti na prvý víkend majstrovstiev sveta rezervované na 86 percent. V Ostrave hostia zatiaľ obsadili 75 percent kapacity. Zvýšený záujem o ubytovanie zaznamenávajú aj prevádzkovatelia v okolí.

Zároveň sa treba pripraviť na to, že ceny ubytovania v hoteloch počas majstrovstiev sveta sú zvyčajne o 20 až 30 percent vyššie ako zvyčajne. "Podľa našich údajov vychádzajúcich z obsadenosti hromadných ubytovacích zariadení je v súčasnosti priemerná cena za izbu počas prvého víkendu šampionátu 8 377 (335 eur) Kč v Ostrave a 11 986 Kč (479 eur) v hlavnom meste," uviedol Petr Janeček, riaditeľ agentúry CzechTourism.

Bezpečnosť

Jednou z priorít organizátorov je zabezpečiť hladký a bezproblémový priebeh vďaka spolupráci s partnermi z bezpečnostných zložiek. O verejný poriadok, dopravné predpisy a bezpečnosť návštevníkov sa v Prahe a Ostrave postará až 1 200 policajtov, v pohotovosti budú aj tímy hasičov a záchranárov.

Polícia začiatkom apríla uviedla, že nemá žiadne signály o konkrétnych bezpečnostných hrozbách. Podľa skoršieho vyjadrenia šéfa bezpečnostného zboru Martina Vondráška riziká vyhodnocuje skupina, ktorej súčasťou sú okrem policajtov aj spravodajské služby. Polícia sa radí aj s Interpolom. Na prípravách šampionátu sa podieľa aj Národná centrála proti terorizmu, extrémizmu a kybernetickej kriminalite a Národný úrad pre kybernetickú bezpečnosť.

Okrem potláčania klasického diváckeho násilia si policajti v pražskej O2 Aréne nacvičili zásahy proti demonštrantom, ktorí sa lepia na ľadovú plochu alebo mantinely. Takéto situácie sú pre políciu pred májovými majstrovstvami sveta v hokeji novinkou, preto musí vymýšľať nové taktiky, aby zasahovala čo najefektívnejšie.

Bezpečnostné zložky budú používať aj špeciálne kamery so softvérom, ktorý dokáže rozpoznať tváre. Kamery budú v arénach a fanúšikovských zónach.

Pieseň k šampionátu

Majstrovstvá sveta v hokeji v Prahe a Ostrave nebudú mať oficiálnu hymnu. Organizátori podujatia oznámili, že sa tentoraz dohodli so speváčkou Lenny, ktorej mierne upravený hit Hello bude turnaj sprevádzať. Nebude to však oficiálna pieseň šampionátu.

"V minulosti bolo zvykom, že šampionát mal hymnu alebo pieseň. V súčasnosti je však veľmi ťažké zložiť a naspievať pieseň, ktorá bude chytľavá, bude sa hrať v rádiách a stane sa hitom. Nechceli sme pracovať na skladbe, ktorá by bola len súčasťou šampionátu, pretože je to zvyk a musí to tak byť. Chceli sme so šampionátom spojiť interpreta a pieseň, ktorú fanúšikovia poznajú a môžu si ju zaspievať," povedal Bříza.

Pre posledné majstrovstvá sveta v Českej republike v roku 2015 zložila oficiálnu pieseň "Brousíme nože" skupina Kabát.