Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

50 bodov v polovici sezóny? Podľa histórie má Arsenal titul vo vrecku

50 bodov v polovici sezóny? Podľa histórie má Arsenal titul vo vrecku
50 bodov v polovici sezóny? Podľa histórie má Arsenal titul vo vreckuAFP
Arsenal cez víkend potvrdil, že s útokom na titul v Premier League to myslí úplne vážne. V šlágri porazil Manchester United a prvú polovicu sezóny ukončil s 50 bodmi.

To je pre zverencov trénera Mikela Artetu skvelá správa, pretože v histórii takýto počet v danej fáze znamenal na konci ročníka titul. Teda, až na jednu výnimku. Podobný kúsok predviedol naposledy Liverpool a to v sezóne 2019/20. Po devätnástich kolách mal až 55 bodov a dokráčal k celkovému víťazstu. 

Dva roky predtým si došiel pre prvenstvo Manchester City s rovnakým medzisúčtom. O štyri body menej nazbierala v sezóne 2005/06 londýnska Chelsea. Veľký náskok sa nepodarilo pretaviť na titul iba Liverpoolu pred štyrmi rokmi. Neskorší šampión po devätnástich dueloch strácal sedem bodov.

Momentálne drží Arsenal náskok piatich bodov práve pred "Cityzens" a ešte má aj zápas k dobru. Tréner Pep Guardiola sa vzhľadom na blížiace sa dve vzájomné stretnutia, dôležitejšie ligové a druhé pohárové, snažil odvrátiť tlak výrokom, že už je rozhodnuté.

"Arsenal má všetko - štandardky, organizovanú defenzívu, bráni s desiatimi hráčmi v šestnástke, prechod do útoku, vyhráva súboje... neskutočným spôsobom oslavujú góly, rozprávajú sa medzi sebou, pozerajú sa na seba, majú proste šmrc. Toto je futbal a taktika najvyššej úrovni. Momentálne to nemáme," nechal sa počuť Španiel v rozhovor pre denník Metro.

"Gunners" a Manchester City sa proti sebe postavia už v piatok v FA Cupe. V Premier League na seba narazia 15. februára. Tento duel veľmi veľa napovie o budúcom majstrovi. Pre Arsenal by to bol prvý titul od roku 2004. City by mohlo vyhrať svoj štvrtý za posledných päť rokov.

Aktuálne rozpoloženie lídra súťaže vyzdvihol aj bývalý stredopoliar Manchestru United a jeho kapitán Roy Keane. "Sú v obrovskej výhode. V tíme sa prelínajú skúsenosti, mladosť a rýchlosť. Arsenal disponuje kvalitou aj na lavičke. Jednoducho je v skvelej pozícii. Bude ho veľmi ťažké zastaviť," povedal pre Sky Sports.

Jeho bývalý spoluhráč Gary Neville však nesúhlasí. "Arsenal musí vo svojich výkonoch pokračovať a dokázať, že zvládne vyhrať, čo bude nesmierne ťažké. Stále ho čakajú dva zápasy proti City, ktorý mu dýcha na chrbát," tvrdí.

Práve tieto dve vystúpenie ukážu, ako je na tom Artetov mladý tím. "Musíte mať nervy zo železa, aby ste si poradili s tlakom, ktorý na tím od médií a fanúšikov dopadá," vyjadril sa Gilberto Silva, jeden z členov slávneho majstrovského kádru z roku 2004, ktorý dokráčal k titulu bez jedinej prehry.