Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Americké body, česká istota. Nové Zámky zažívajú skvelý úvod sezóny

Americké body, česká istota. Nové Zámky zažívajú skvelý úvod sezóny
Americké body, česká istota. Nové Zámky zažívajú skvelý úvod sezónyŠtefan Macsádi
Veľmi dobrý vstup do sezóny zažíva HC Mikron Nové Zámky. Na južnom Slovensku vládne po šiestich výhrach a len dvoch prehrách spokojnosť. Tím trénera Gergelyho Majorossa (43) má na konte devätnásť bodov, čo je zhodný počet ako prvý Slovan Bratislava.

Výraznou mierou k tomu pomáha americké kvarteto Austin Farley, Robby Jackson, Ben Johnson a Mike Lee. Všetci sa nachádzajú na prvých štyroch miestach tímovej produktivity. Tej kraľuje prvý menovaný, 28-ročný útočník Farley. Doposiaľ nazbieral dvanásť bodov za šesť gólov a rovnaký počet asistencií.

"Keď máte vedľa seba v útoku dvoch skvelých spoluhráčov ako Robby a Ben, tak sa človeku hrá jednoduchšie. Byť s nimi na ľade je veľká zábava. Skvele si rozumieme a sme hladní po hokeji. Myslím si, že nám to ide aj preto, že nie sme iba technickí hráči, no takisto sa nebojíme forčekovať, podstúpiť súboje a tlačiť sa do bránky," hovorí rodák z mestečka Park Ridge.

"Mimo ľadu sme kamaráti a to nám veľmi pomáha. Robí to presne ten rozdiel medzi úspechom a neúspechom. Spoločne sa bavíme hrou, ktorú milujeme. Každý hráč je jedinečný svojim spôsobom. Preto tvoríme výborný kolektív a darí sa nám," poznamenal.

Sníva o titule, reálnym cieľom je prvá šestka

Bývalý hokejista slávnych švédskych tímov MoDo Hockey a Luleå HF pôsobí v Nových Zámkoch druhým rokom, preto prostredie veľmi dobre pozná. Po predposlednom jedenástom mieste z predošlého ročníka je odhodlaný pomôcť "býkom" k úspechu v play-off.

"Vždy, keď začínate sezónu, tak chcete ísť čo najďalej a vyhrať titul. Liga je nesmierne vyrovnaná, na ľade musíte veľa obetovať a tvrdo pracovať. Reálnym cieľom je pre nás skončiť v najlepšej šestke po základnej časti. Play-off je nová súťaž a môže sa stať čokoľvek. Viem, že tento tím ukáže svoju silu," pokračuje Farley.

Mužstvo sa podľa neho cez leto ideálne doplnilo je kvalitnejšie: "Vedenie zapracovalo na doplnení presne tých postov, kde nás tlačila topánka. So staršími hráčmi prišli skúsenosti a vodcovstvo v kabíne, aj na ľade. Kvalitne sa vystužila defenzíva a všetko sa to uzavrelo angažovaním brankára Kantora, ktorý je podľa mňa najlepším gólmanom Extraligy," nebojí sa povedať Američan.

Skvelá partia

"Noví hráči sú nielen kvalitní hokejisti, ale aj charakterovo výborní ľudia. Spoločne sme ochotní obetovať všetko pre úspech. Nezáleží na tom, či ide o hráča prvého útoku alebo tretieho brankára. Všetci sa chceme zlepšovať, napredovať a na konci sezóny bojovať o titul," tvrdí.

Teší sa, že keď sa v závere základnej časti obzrú v Nových Zámkoch za seba, nebudú ľutovať úvod ročníka: "Štart sezóny je kľúčový. Tieto body sú veľmi dôležité. Keď ich nezískate, tak vám na konci chýbajú a ľutujete, že ste nevyhrali viac zápasov. My môžeme byť z toho pohľadu spokojní, ale vždy je čo zlepšovať," doplnil Austin Farley.

Istota z Česka

Rovnako to vidí skúsený 31-ročný český brankár Pavel Kantor. Okamžite po príchode do Nových Zámkov sa zaradil medzi opory a najlepších gólmanov Tipos Extraligy. V doterajších ôsmich stretnutiach si drží skvelú úspešnosť zákrokov na hranici 94,1%, je to najviac spomedzi všetkých. Ak nerátame dva zápasy Samuela Hlavaja.

"Začiatok sezóny je nad naše očakávania, všetci môžeme byť spokojní. Odkedy som prišiel do tímu, tak v šatni panuje skvelá atmosféra. Tím má dobrý charakter. Všetko funguje ako má. Odohraných je síce iba pár stretnutí a všetko je pred nami, no doposiaľ všetko funguje," pochvaľuje si rodák z Českých Budejovíc.

Fakt, že Novozámčania naháňajú na čele tabuľky majstra, nie je podľa neho náhodný. Aktuálne ťahajú sériu piatich výhier po sebe. Iba v jednom prípade nebodovali.

Body aj vďaka obetavosti

"Faktorov je niekoľko. Hráme veľmi obetavo. Podarilo sa nám viackrát udržať v závere, napríklad zablokovanými strelami, tesnú výhru, ubrániť tlak, power-play súpera a doviesť zápas do úspešného konca. Takisto sme dokázali otočiť skóre, dvakrát sa nám podarilo vyhrať napriek tomu, že sme prehrávali 0:2. To svedčí o sile tímu, pretože takéto situácie nie sú jednoduché. Zatiaľ sme vždy našli cestu ako zvíťaziť," zamýšľal sa Kantor.

Veľmi sa mu páči zloženie tímu, kde hrajú okrem neho prvé husle spomínaní americkí legionári, no napríklad tiež bratia Mikušovci.

"Niektorí hráči tu boli aj vlani, ďalší prišli počas leta, v kabíne sme si sadli. Mikušovcov som poznal ako súperov z českej Extraligy, sú to super chalani. Rovnako ako ostatní. Vychádzame spolu veľmi dobre. Rovnako s Američanmi. Sú lídrami tímu. Tak by to malo byť. Keď do európskeho tímu beriete zámorského hokejistu, zákonite od neho očakávate, aby ťahal mužstvo," tvrdí bývalý brankár viacerých českých tímov.

Minulú sezónu strávil Kantor v Znojme, zachytal si nadnárodnú IceHL. Absolvoval až 40 zápasov základnej časti. Podobnú porciu môže očakávať aj v aktuálnom ročníku.

Pripravený odchytať čo najviac zápasov

"Od začiatku pôsobenia v Zámkoch som vedel, že budem veľa chytať. Pripravoval som sa preto najlepšie ako som vedel doma v Českých Budejoviciach pod vedením kondičného trénera českého národného tímu. Niektoré veci z letnej prípravy som si preniesol do sezóny a stále ich cvičím."

Nielen, že zatiaľ nepustil do bránky svojho kolegu Ovečku, ale nenechal nikomu možnosť pochybovať o tom, že priestor si zaslúži práve on: "Teším sa, že mi tréneri veria, čo sa odráža na mojich výkonoch. Vlani som mal dobrú sezónu. Som zvyknutý na veľkú porciu stretnutí. Napriek tomu to nie je iba o mne. Brankárovi sa darí vtedy, keď sa darí celému tímu," dodal Pavel Kantor.