Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Americký basketbalový sen pokračuje, hrdinom parížskeho finále sa stal Curry

Curry opäť potvrdil svoje schopnosti.
Curry opäť potvrdil svoje schopnosti.Profimedia
Americkí basketbalisti obhájili titul olympijských šampiónov. V parížskom finále v sobotu zdolali domácich Francúzov 98:87. Pripísali si piaty triumf v sérii a sedemnásty celkovo. Kľúčovou osobnosťou duelu bol 36-ročný veterán Stephen Curry, ktorý dal 24 bodov, keď v úplnom závere premenil štyri trojky.

Francúzsko - USA 87:98 

Duel bol reprízou finále spred troch rokov z Tokia, no Američanom tentokrát nechýbala ani jedna z najväčších hviezd NBA. Kevin Durant získal štvrté zlato spod piatich kruhov a osamostatnil sa na čele najúspešnejších amerických basketbalistov olympijskej histórie. Najlepší strelec histórie NBA LeBron James pridal do zbierky tretie zlato, má aj bronz z Atén. Curry vybojoval vôbec prvú olympijskú medailu, na konte mal doteraz dva tituly majstra sveta.

Zápas mal vyrovnaný priebeh do polovice druhej štvrtiny, keď Francúzi viedli 27:26, ale Američania si ešte do prestávky dokázali vypracovať náskok desiatich bodov. V tretej desaťminútovke viedli obhajcovia titulu aj o 14, no domáci začali pomaly okresávať manko a tri minúty pred koncom znížili na rozdiel jediného koša (79:82). Lenže práve vtedy zaúradoval Curry prvou zo svojich štyroch trojok v záverečnej trojminútovke. Celkovo premenil dlhoročný líder Golden State 8 z 12 pokusov spoza oblúka. Najlepší strelec tokijského finále Durant pridal 15 bodov, rovnako ako Devin Booker.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Najviac za Francúzsko dal nováčik roka v NBA a draftová jednotka roku 2023 Victor Wembanyama, nestačilo však ani jeho 26 bodov. Američania mali stopercentné šestky 8/8, kým Francúzi premenili 10 zo 17. Víťazi prestrieľali súpera aj spoza oblúka 18:9.