Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

V Chicagu padol svetový rekord v maratóne, po novom ho vlastní Keňanka Chepngetichová

Chepngetichová je novou svetovou rekordérkou v maratóne.
Chepngetichová je novou svetovou rekordérkou v maratóne.ČTK / AP / Paul Beaty / Profimedia
Keňanka Ruth Chepngetichová (30) prekonala svetový rekord v maratóne. V Chicagu zvíťazila časom 2:09:57 h, čím o takmer dve minúty prekonala predchádzajúce maximum etiópskeho vytrvalca Tigist Assefovej z minuloročného berlínskeho maratónu.

Neoficiálna časomiera v nedeľu namerala Chepngetichovej pôvodne 2:09:57, ale rekord bol nakoniec o sekundu lepší. Druhá skončila Etiópčanka Sutume Kebedeová, zaostala o sedem minút a 36 sekúnd, tretia dobehla ďalšia Keňanka Irine Cheptaiová.

"Bol to môj sen a splnil sa. Som za to veľmi vďačná," povedala Chepngetichová, ktorá predtým v Chicagu triumfovala v rokoch 2021 a 2022. Pred dvoma rokmi pritom už atakovala svetový rekord, za vtedajším maximom 2:14:18, ktorý v roku 2019 na miestnej rýchlej trati zabehla jej krajanka Brigid Kosgeiová, zaostala o 14 sekúnd.

Medzi mužmi v Chicagu zvíťazil Keňan John Korir. Uspel časom 2:02,43, rok po rekordnom behu svojho krajana Kelvina Kiptuma, ktorý vo februári zahynul pri autonehode. Kiptum vlani zabehol historické maximum 2:00:35. Etiópčan Huseydin Mohamed Esa skončil druhý o takmer dve minúty. Bronzový medailista z majstrovstiev sveta v Dauhe Amos Kipruto z Kene dobehol tretí.