Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Duplantis opäť žiaril, vlastný rekord mítingu Diamantovej ligy posunul na 615 cm

Duplantis opäť predviedol divákom slušnú šou.
Duplantis opäť predviedol divákom slušnú šou.FABRICE COFFRINI / AFP
Svetový rekordér Armand Duplantis (24) ovládol súťaž v skoku o žrdi na mítingu Diamantovej ligy v Lausanne. V súťaži, ktorá sa konala v predvečer hlavného programu pri Ženevskom jazere, posunul vlastný rekord mítingu na 615 cm. Svoj výkon z roku 2022 zlepšil o päť centimetrov.

Fenomenálny skokan o žrdi súťažil prvýkrát od olympijských hier v Paríži, kde svetovým rekordom 625 centimetrov ozdobil svoje druhé olympijské zlato za sebou. V mestských pretekoch s ním najdlhšie držal krok Američan Sam Kendricks, ktorý tiež bez zaváhania skočil 592 centimetrov. Duplantis však uspel hneď na prvý pokus na šesť metrov, zatiaľ čo Američan na tejto výške zlyhal.

Duplantis si potom výšku nechal zvýšiť na 615. Tretím pokusom prekonal latku a dosiahol najlepší skok o žrdi všetkých čias na švajčiarskom území.

"Začínal som už byť dosť unavený, ale som veľmi vďačný publiku. Milujem tu skákať. Naposledy som tu mal skvelé chvíle a tento rok boli ešte lepšie," tešil sa Duplantis, ktorý potom súťaž ukončil.

O tretie miesto sa podelila trojica skokanov o žrdi - Austrálčan Kurtis Marschall, Filipínec Ernesto Obiena a Nór Sondre Guttormsen - s výkonom 582 cm pri prvom skoku. Hlavný program Diamantovej ligy sa uskutoční vo štvrtok.