Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Atlétov čakajú ME, do Ríma smeruje 18 Slovákov. Gajanová s ašpiráciou na finále

Gajanová má pred ME finálové ambície.
Gajanová má pred ME finálové ambície.TASR
Na majstrovstvách Európy v Ríme bude Slovensko reprezentovať 18 atlétov, teda rovnaký počet ako pred dvoma rokmi v Mníchove. V nominácii je deväť mužov i žien. Podujatie je na programe od piatku 7. júna do stredy 12. júna.

Po ôsmich rokoch bude európsky šampionát opäť aj v olympijskom roku, tentokrát s väčším časovým odstupom od najväčšieho športového sviatku ako Amsterdam 2016, ktorý sa konal iba mesiac pred štartom hier v Riu de Janeiru.

"Tento rok je pre atletiku špecifický. Olympijské hry sú pre atlétov vždy najvýznamnejším podujatím, ME sú však veľká príležitosť aj pre našich reprezentantov a sú jedným z vrcholov," pripomenul prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok.

Forsterová na ME zabojuje o čo najlepší výsledok.
Forsterová na ME zabojuje o čo najlepší výsledok.TASR

"Som rád, že sa nám darí napĺňať naše ambície, čo sa týka počtu členov výpravy. Vyslať sa nám nepodarí iba mužskú štafetu 4x400 m, s čím sme rátali. Dôležitý však nie je iba počet, ale aj to, aby sme sa vrátili s úspechmi. Pred dvoma rokmi obsadil Ján Volko vynikajúce 4. miesto na 100 m a deviate na 200 m, priali by sme si, aby sme podobné úspechy dosiahli aj teraz. Uvedomujeme si, že mnohí atléti myslia predovšetkým na olympiádu a ME sú iba medzikrokom," vyjadril Korčok spokojnosť s počtom slovenských atlétov v Ríme.

Istotu štartu pod piatimi kruhmi získali pokorením olympijského limitu zatiaľ Gabriela Gajanová na 800 m a Viktória Forsterová na 100 m cez prekážky. Gajanová sa pod vedením švajčiarskeho kouča Louisa Heyera postupne vypracovala na pozíciu slovenskej atletickej jednotky. Dvakrát ju v prebiehajúcej sezóne pozvali na preteky najprestížnejšieho seriálu Diamantovej ligy, míting P-T-S v Banskej Bystrici 24. mája vyhrala druhým najlepším časom kariéry 1:59,57 min.

Volko chce pred šampionátom zlepšiť aktuálnu formu.
Volko chce pred šampionátom zlepšiť aktuálnu formu.TASR

"Gabika bude určite ašpirovať na finále. Samozrejme, všetko je podriadené nielen tomu, aby prišla v dobrej forme, ale aj tomu, aby zvládla behy, ktoré sú na vrcholných podujatiach vedené takticky," pripomenul šéftréner SAZ Radoslav Dubovský, ktorý má dôveru aj voči zvyšným členom výpravy:

"Nemôžeme opomenúť Janka Volka, hoci je momentálne výkonnosťou na hranici ideálnej formy. Vieme však, že vždy, keď prišlo vrcholné podujatie, tak sa dokázal fantasticky pripraviť. Verím, že príde opäť pripravený a zabojuje o čo najlepšie umiestnenie. Kvalitné postavenie v rámci 100 m prek. má aj Viki. Títo traja budú určite ťahúni z pohľadu umiestnenia, skúseností i výkonnosti."

Európsky šampionát budú môcť slovenskí diváci sledovať v priamych prenosoch na obrazovkách RTVS.

Nominácia Slovenska na ME (7. až 12. júna):

Muži: Matej Baluch (400 m prek), Šimon Bujna (400 m), Dominik Černý (20 km chôdza), Patrik Dömötör (400 m prek.), Jakub Kubínec (oštep), Marcel Lomnický (kladivo), Miroslav Úradník (20 km chôdza), Tomáš Veszelka (trojskok), Ján Volko (100 m a 200 m)

Ženy: Hana Burzalová (20 km chôdza), Viktória Forsterová (100 m a 100 m prek.), Gabriela Gajanová (800 m), Ema Hačundová (20 km chôdza), Martina Hrašnová (kladivo), Veronika Kaňuchová (kladivo), Mária Katerinka Czaková (20 km chôdza), Daniela Ledecká (400 m prek.), Stanislava Škvarková (100 m prek.)