Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ako sa preteká s koronavírusom? Lyles si dobehol po medailu, odchádzal na invalidnom vozíku

Lyles druhé zlato nezískal.
Lyles druhé zlato nezískal.Profimedia
Noah Lyles (27) šprintérske double na parížskych hrách nezískal. Porazili ho zlatý botswanský súper Letsile Tebogo (21), krajan Kenneth Bednarek (25) a koronavírus. Extravagantný Američan po pretekoch prezradil, že bol pozitívne testovaný už v utorok ráno, s časom 19,70 sekundy aj napriek tomu vybojoval bronz. Rozplynul sa mu však sen o vyrovnaní Usaina Bolta (37) či Carla Lewisa (63), ktorí na jedných hrách ovládli stovku, dvojstovku aj štafetu.

Čerstvo korunovaný víťaz kráľovskej stovky na dvojnásobnej trati nedokázal udržať krok so zlatým Tebogom, ktorý piatym najlepším výkonom histórie a africkým rekordom ovládol preteky v čase 19,46 sekundy, ani so svojím americkým kolegom Bednarekom. Favorizovaný Američan tak zopakoval výsledok z hier v Tokiu, kde tiež skončil tretí za menej známym krajanom a Kanaďanom Andrem De Grasseom. Svoj čas po troch rokoch vylepšil o 0,04 sekundy.

Po dobehu sa Lyles skolil k zemi a z dráhy ho museli odviesť na invalidnom vozíku. Ihneď sa tak začalo špekulovať o jeho zdravotnom stave. Pred médiami sa americký reprezentant objavil v rúšku a situáciu vyjasnil. "Mám covid. Pozitívny výsledok mi vyšiel v utorok okolo piatej ráno. Zobudil som sa so zimnicou a bolesťou v krku. Rýchlo sme šli do karantény v hoteli blízko olympijskej dediny a dostal som toľko liekov, koľko som len legálne mohol," priznal.

Lylesov výkon stačil na bronzovú medailu.
Lylesov výkon stačil na bronzovú medailu.Flashscore

Na otázku, či uvažoval o odstúpení z pretekov, odpovedal jednoznačne, že nie. "Akonáhle mi povedali, že je to možné, tak som pretekať chcel. Keby som sa do finále nedostal, bolo by to znamenie, že mám odstúpiť," vravel a dodal:

"Určite som mal lepšie dni. Po pretekoch sa mi motala hlava a cítil som bolesť na hrudi. Po chvíli som však chytil dych a spamätal sa. Teraz sa cítim oveľa lepšie, ale rozhodne to môj výkon ovplyvnilo. Som na seba pyšný viac ako kedykoľvek predtým. Po troch dňoch s covidom, keď som neustále kašľal, som získal bronz... Bola to divoká olympiáda," vyhlásil.

Šprintér sa musí rozhodnúť, či sa zúčastní aj mužskej štafety na 4x100 metrov. "Ešte sa porozprávam s tímom," povedal Lyles. "Budem k nim úprimný a transparentný, rozhodnutie nechám na nich. Nech sa stane čokoľvek, tento tím to zvládne. Bol som s nimi na tréningu, viem, že môžu vyhrať a prekonať toľko rekordov koľko si len zmyslia," dodal.

"Nie je to olympiáda, ktorú som si vysníval, ale zostalo mi po nej v srdci veľa radosti. Dúfam, že si všetci túto šou užili. Či už ste mi fandili, alebo nie, musíte priznať, že ste sa pozerali," uviedol neskôr na sociálnej sieti Instagram.

Tohtoročné hry žiadne pravidlá týkajúce sa ochorenia a účasti s ním nemajú, Lyles sa teda na štartovú čiaru postaviť mohol. Covid je však v Paríži nevítaným hosťom. Limitovaných vírusom bolo aj päť hráčok austrálskeho tímu vodného póla a britský plavec Adam Peaty, ktorému sa aj napriek nákaze tiež podarilo získať medailu.