Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské ťaháky, streda 7. augusta: Bitka gigantov volejbalu i útok na siedmy svetový rekord v rade

Filippo Ganna sa pokúsi s talianskym tímom získať zlato a prekonať svetový rekord.
Filippo Ganna sa pokúsi s talianskym tímom získať zlato a prekonať svetový rekord.Profimedia
V stredu 7. augusta sa na olympijských hrách v Paríži rozdá 21 kolekcií medailí. Uskutoční sa však aj prestížny súboj medzi Poľskom a USA o účasť vo finále volejbalového turnaja mužov. Fanúšikovia dráhovej cyklistiky očakávajú nový svetový rekord, ktorý by mohol padnúť v stíhačke družstiev. Súčasťou toho má byť i Talian Filippo Ganna (28), ktorý už vlastní striebro z cestnej časovky jednotlivcov. A napokon na atletickom ovále príde na rad hladká štvorstovka mužov, v ktorej budú o zlato bojovať Michael Norman (26), Matthew Hudson-Smith (29) a Quincy Hall (26).

Volejbal

Poľsko - USA, semifinále mužov

16:00, South Paris Arena 1

Americkí volejbalisti na posledných hrách v Tokiu vyhoreli. Po nečakanej prehre s Argentínou sa trojnásobní olympijskí víťazi (1984, 1988 a 2008) nekvalifikovali ani do play-off, v Paríži to chcú napraviť. Tréner John Speraw nestratil sebavedomie, v zostave nechal sedem hráčov z tri roky starej olympiády a jeho tím hrá skutočne s veľkým sebavedomím. Američania prešli základnou skupinou bez prehry a vo štvrťfinále dokonca vyradili nepríjemnú Brazíliu.

V semifinále však budú čeliť jednému z najlepších tímov na svete. Poľsko minulý rok vyhralo Ligu národov a vo finále na domácej pôde v Gdansku zdolalo stredajšieho súpera 3:1. Tím plný tridsiatnikov, ktorí si chcú splniť sen, síce tentoraz nemá za sebou frenetické publikum, ale ženie ich túžba konečne zlomiť prekliatie pod piatimi kruhmi. Trojnásobní majstri sveta (1974, 2014 a 2018) skončili už vo štvrťfinále na piatich olympijských turnajoch za sebou. Tentoraz sú už medzi najlepšími štyrmi. A v súboji s USA môžu po dlhých 48 rokoch opäť zabojovať o účasť vo finále. V Montreale 1976 sa Poliaci radovali zo zlata.

Posledný zápas medzi oboma krajinami ukazuje, že tentoraz to môže byť dráma do poslednej lopty. Tesne pred začiatkom parížskych hier sa semifináloví súperi stretli v príprave, Poľsko vyhralo 3:2 na sety.

Dráhová cyklistika

Stíhacie preteky družstiev, muži

18:25, velodróm Saint-Quentin-en-Yvelines

Tradičný hit dráhovej cyklistiky sa uskutoční v stredu večer, tímová časovka na štyri kilometre vytvorila svetový rekord na každej z predchádzajúcich šiestich olympiád. Začalo sa to v Sydney, keď nemecké kvarteto prvýkrát v histórii stlačilo čas pod štyri minúty (3:59,710). Počas nasledujúcich dvoch desaťročí bola hranica posunutá takmer o 20 sekúnd! Svetový rekord stále držia talianski cyklisti, ktorí pred tromi rokmi v Tokiu získali zlato časom 3:42,032!

Bol pri tom aj Filippo Ganna, ktorý drží najlepší čas v histórii aj v individuálnej stíhačke či hodinovke. Na tohtoročnej olympiáde už Ganna útočil na zlato v cestnej časovke, ale musel sa skloniť pred Remcom Evenepoelom. Aj tentokrát ho má Taliansko v zostave, ale na prestížny triumf si brúsia zuby i úradujúci majstri sveta z Dánska či tradične silná Veľká Británia, ktorá v minulosti na preteky vyslala Bradleyho Wigginsa či Gerainta Thomasa. V kvalifikácii však zažiarili Austrálčania, ktorí sa časom 3:42,958 priblížili k historickému maximu na necelú sekundu. Očakáva sa, že v olympijských pretekoch svetový rekord opäť padne.

Atletika

400 metrov, muži

21:20, Paríž, Saint Denis

Vďaka ikonickému Michaelovi Johnsonovi či svetovému rekordu Juhoafričana Waydeho van Niekerka (43,03 sekundy) patrí beh na 400 m mužov k tradičným klenotom atletiky na olympijských hrách. Pole atlétov opäť sľubuje veľmi vyrovnané finále a výkony, ktoré by sa mohli priblížiť historickým maximám. Už v rozbehoch dosiahol Američan Michael Norman štvrtý najlepší čas sezóny 44,10 a pripomenul, že je majstrom sveta z roku 2022. Inak to bol v posledných týždňoch súboj medzi Matthewom Hudsonom-Smithom a Quincym Hallom.

Američan Hall dokázal začiatkom júla na mítingu Diamantovej ligy v Monaku zabehnúť najlepší výkon sezóny 43,80. Výnimočný výkon však o osem dní neskôr vymazal jeho britský súper vo finále prestížnej atletickej súťaže. A čo sa týka Hudsona-Smitha, jeho osobný rekord (43,74) sa zároveň stal vôbec prvou štvorstovkou Európana, ktorý ju zabehol pod 44 sekúnd. Tokijské zlato mal obhajovať Steven Gardiner z Bahám. Do Paríža pricestoval, prihlásil sa do rozbehov, ale žiaľ, pred štartom účasť pre zranenie zrušil.