Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Stona získal pre Jamajku prvé zlato v hode diskom, ale stále sníva o kariére v NFL

Jamajčan Rojé Stona.
Jamajčan Rojé Stona.Profimedia
Diskár Rojé Stona (25) sa stal prvým olympionikom z Jamajky, ktorý získal zlatú medailu v Paríži - a svoje víťazstvo podčiarkol novým olympijským rekordom. Celkovo Jamajka nazbierala už päť medailí, ale tá najcennejšia v tohtoročnej zbierke doposiaľ chýbala.

Napriek tomu, že Stona sa stal vôbec prvým Jamajčanom, ktorý získal zlatú medailu na olympijských hrách v hode diskom a v stredu dokonca vytvoril nový olympijský rekord (presne 70 metrov), nevie, či chce v atletike pokračovať.

"Na toto som sa pripravoval, o tomto som sníval. Prísť sem a skutočne to dokázať, to je jeden z najlepších pocitov v mojom živote. Je to najlepší deň môjho života," neskrýval nadšenie po zisku zlata.

Jamajský diskár prvýkrát triumfoval v tejto disciplíne na šampionáte NACAC U23 v roku 2019 v Mexiku. V apríli tohto roku, počas kvalifikácie na olympijské hry v Paríži, skončil druhý na podujatí Oklahoma Throws Series World Invitational, kde si zlepšil osobný rekord na 69,05 metra.

Zaujímavosťou je, že začiatkom leta sa dvojmetrový atlét zúčastnil na minikempe nováčikov NFL tímov Green Bay Packers a New Orleans Saints. "Musím ešte veľa premýšľať a urobiť množstvo rozhodnutí. Chceš ďalej hádzať alebo chceš hrať americký futbal? To je ťažká otázka," zamyslel sa. Stona sa snažil stať profesionálnym futbalistom bez toho, aby niekedy hral na súťažnej úrovni.

"Má nadpriemerne silný stred tela, navyše dlhé dlane a obrovské ruky. V útoku bude, pravdepodobne, využívaný na pozícii tight end, ale bude sa musieť naučiť blokovať," píše sa na webovej stránke NFL. Keďže jesenné tréningové kempy sú už v plnom prúde, Jamajčan si musí na splnenie ďalšieho sna ešte nejaký čas počkať.