Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Žreb rozhodol. Slovenskí basketbalisti spoznali súperov v kvalifikácii ME

Aktualizované
Naglič už pozná mená protivníkov svojho tímu.
Naglič už pozná mená protivníkov svojho tímu.TASR
Slovenská basketbalová reprezentácia sa v skupine C kvalifikácie na majstrovstvá Európy 2025 stretne so Španielskom, Lotyšskom a Belgickom. Rozhodol o tom utorňajší žreb v Mníchove.

Slovensko si zahralo "riadnu" kvalifikáciu naposledy v roku 2016. Zo štvorčlenných skupín sa dostanú na finálový turnaj tímy z prvých troch miest. Výnimkou budú skupiny, v ktorých sa budú nachádzať organizátori ME (Cyprus, Fínsko, Lotyšsko a Poľsko). Z nich pôjde ďalej práve organizátor a dve najvyššie postavené družstvá.

Už pred žrebom bolo jasné, že Slovensko zaradili na základe postavenia v rebríčku FIBA do najnižšieho výkonnostného koša. Bolo tiež vopred dané, na koho môže naraziť.

Slováci vyzvú rebríčkovo najlepší tím na svetaŠpanielsko. Úradujúci majstri Európy majú zlato vo svojej zbierke aj z rokov 2011, 2015 a 2019. Sú tiež stále majstrami sveta z roku 2019 a na olympijských hrách v Tokiu obsadili 6. priečku. Jednu z historicky najlepších krajín z pohľadu medailových úspechov na kontinente by mala reprezentácia Slovenska vyzvať v súťažnom zápase premiérovo.

Ďalšie dva tímy nie sú pre tím trénera Aramisa Nagliča neznámou, na Lotyšsko a Belgicko narazili Slováci v kvalifikácii na MS 2023. Ani v jednom prípade neboli úspešní - s pobaltskou krajinou prehrali 74:82 a 60:93, s Belgickom po výsledkoch 57:83 a 59:102. Druhá menovaná krajina sa pokúsi prebojovať na piate ME v rade, Lotyšsko je s jednou výnimkou pravidelne súčasťou záverečného turnaja od roku 2001.  

Mužstvo začalo už v druhej fáze predkvalifikácie, no postupovú miestenku v skupine D si vybojovali hráči Severného Macedónska. V tretej však Slováci dosiahli stopercentnú bilanciu v konkurencii Rumunska a Albánska. V správny čas tak ukázali výbornú formu, ktorej výsledkom bolo osem víťazstiev za sebou v celej predkvalifikácii.

Majstrovstvá Európy sa v roku 2025 uskutočnia vo fínskom Tampere, cyperskom Limassole, lotyšskej Rige a poľských Katoviciach.  

Žreb kvalifikácie majstrovstiev Európy 2025:

Skupina A: Slovinsko, Ukrajina, Izrael, Portugalsko

Skupina B: Taliansko, Turecko, Maďarsko, Island

Skupina C: Španielsko, Lotyšsko, Belgicko, SLOVENSKO

Skupina D: Nemecko, Čierna Hora, Bulharsko, Švédsko

Skupina E: Francúzsko, Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, Cyprus 

Skupina F: Grécko, Česko, Holandsko, Veľká Británia

Skupina G: Srbsko, Fínsko, Gruzínsko, Dánsko

Skupina H: Litva, Poľsko, Estónsko, Severné Macedónsko