Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Levice zabojujú o Ligu majstrov. Tréner Madzin chce napodobniť sen futbalového Slovana

Madzin je lídrom lavičky Patriotov.
Madzin je lídrom lavičky Patriotov.TASR / František Iván
Už tretí rok za sebou stojí pred basketbalistami Patriotov Levice rovnaká výzva - prebojovať sa cez kvalifikáciu do skupinovej fázy Ligy majstrov. Zverenci trénera Michala Madzina (38) sa opäť predstavia v tureckom stredisku Antalya, v tzv. majstrovskej vetve ich v stredu 18. septembra o 15:30 čaká štvrťfinálový súboj s gruzínskym tímom BC Kutaisi 2010. Postúpi iba víťaz turnaja.

Pre úradujúceho majstra Slovenska tak prichádza prvý vrchol sezóny ešte pred štartom ligových súbojov, v podobnej situácii sa však nachádzajú aj ďalší účastníci kvalifikácie LM. "Nálada v tíme je výborná, verím, že víťazná. Zostávajú nám posledné dni na to, aby sme doladili detaily a pripravili sa. Tešíme sa na zápas a verím, že budeme pripravení najlepšie, ako vieme," vyjadril sa tréner Levíc.

Patrioti sú už niekoľko rokov stabilnou súčasťou nadnárodných súťaží, najskôr to bol Alpsko-jadranský pohár, ktorý dokázali v roku 2022 vyhrať. Od rovnakého roku fungujú v súťažiach pod hlavičkou FIBA, či už to je Liga majstrov alebo Európsky pohár.

Levice chcú preniknúť medzi elitu.
Levice chcú preniknúť medzi elitu.TASR / František Iván

"Prináša nám to obrovské skúsenosti a ťažké zápasy. Sú to veci, ktoré sa nedajú nahradiť tréningom alebo inými stretnutiami. Treba si to absolvovať. To, že sme v tejto konkurencii tretí rok za sebou, nám prináša všetky tieto výhody," zdôraznil levický kormidelník a dodal:

"Na druhej strane, prichádza nahustený program a veľa cestovania. Vychádzajú nám atraktívni súperi a veľké zápasy, to je benefit, ktorý sa nedá ničím nahradiť a tešíme sa na túto konfrontáciu."

Oba tímy majú za sebou prípravu v rôznej dĺžke, slovenský zástupca sa pripravoval prevažne v tunajších podmienkach, zatiaľ čo jeho štvrťfinálový súper odohral niekoľko duelov v Lotyšsku. Opäť to bude najskôr len o jednom dueli, pre neúspešného sa účinkovanie v Antalyi skončí. Pri svojej prvej účasti v kvalifikácii LM sa Levice dostali do finále, pred rokom im vystavila vo štvrťfinále stopku cyperská Larnaka. Teraz budú čeliť najskôr aktuálnemu šampiónovi Gruzínska.

"Kutaisi je veľmi zaujímavým tímom, má mix hráčov starších ako 30 rokov a zároveň mladých, talentovaných chalanov. Je to trochu špecifické zloženie družstva a aj štýl. Hrajú veľmi fyzicky, preto bude potrebné ustrážiť si pod oboma košmi doskok," priblížil kouč Patriotov.

Madzin verí v pripravenosť svojho mužstva.
Madzin verí v pripravenosť svojho mužstva.TASR / František Iván

Aj keď sa hrá na neutrálnej pôde, slovenského šampióna bude podporovať z tribún niekoľko desiatok priaznivcov. "Oveľa lepšie sa nám hrá, keď máme podporu fanúšikov, pretože nám dávajú obrovskú energiu. Máme avízo, že sa chystá početná skupina, čo si veľmi vážime. Dúfam, že potešíme nielen seba, ale aj ich dobrým výkonom a výsledkom," vyhlásil.

Zatiaľ sa ani v jednom prípade tímu zo slovenskej SBL nepodarilo preniknúť do skupinovej fázy LM. Patrioti by tento fakt radi zmenili a podobne ako v prípade futbalistov Slovana Bratislava, tak aj oni by chceli spojiť slovenskú basketbalovú komunitu.

"Kiežby to tak dopadlo, ako so Slovanom. Myslím si, že celé športové Slovensko sledovalo ich cestu a čakajú ich úžasní súperi. Je to veľký sen, pre nás bude potrebné vyhrať tri extrémne ťažké zápasy v rámci jedného týždňa. Urobíme maximum, aby sme sa do takejto fázy dostali," uzavrel Madzin. Ak by jeho tím skončil v akejkoľvek fáze kvalifikácie, tak ho na jeseň čaká skupina Európskeho pohára.

Program kvalifikačného turnaja LM:

štvrťfinále – streda 18. septembra

13:00: Trepča – Keravnos 

15:30: Kutaisi – Levice

semifinále – piatok 20. septembra

13:00: Nymburk – Trepča / Keravnos 

15:30: Kalev / Cramo – Kutaisi / Levice

finále – nedeľa 22. septembra

18:00: Trepča  /Keravnos / Nymburk – Kalev / Cramo / Kutaisi / Levice