Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ružomberčanky nestačili na Kayseri, Levice sa rozlúčili prehrou. Čajky bojujú o play-off

Aktualizované
Ružomberok si opäť nepripísal výhru.
Ružomberok si opäť nepripísal výhru.Profimedia
Basketbalistky MBK Ružomberok prehrali v F-skupine Európskeho pohára (Eurocup) na palubovke tureckého Melikgazi Kayseri a definitívne stratili šancu na postup do play-off. V hre o účasť v ďalšej fáze sú Piešťanské Čajky, ktoré zdolali T71 Dudelange. Patrioti Levice podľahli vo svojom záverečnom zápase J-skupiny Európskeho pohára FIBA fínskej Kataji Basket.

Kayseri – MBK Ružomberok 83:58 

Ružomberčanky mali dobrý nástup do stretnutia, rýchlo sa ujali vedenia 4:0, ale Kayseri na to odpovedalo osembodovou šnúrou. Podľa očakávania mali domáce hráčky podkošovú prevahu, najmä Holmesová bola v tomto smere mimoriadne produktívna. Už v prvej štvrtine sa dostal turecký tím do dvojciferného vedenia 20:10. "Ruža" sa držala zo všetkých síl, no prvú štvrtinu prehrala 15:22.

Ďalšie minúty sa pre slovenský tím vyvíjali celkom dobre, priebežne sa darilo znižovať manko a zostať v hre o prvé víťazstvo v skupine. Dobrá správa bola, že sa to bolo po kolektívnom výkone. Prvý polčas napokon priniesol len osembodové manko - 35:43.

Po prestávke už domáci tím prirodzene zabral, keďže stále nemá isté pokračovanie v Eurocupe. Opieral sa hlavne o mimoriadnu produktivitu v útoku, zatiaľ čo Ružomberok sa strelecky trápil. Výrazne mu v toto smere nepomohol úsek 3:11, po ktorom sa súper dostal už do komfortného náskoku.

Do poslednej časti sa išlo za stavu 47:68 z pohľadu slovenského kádra. Kayseri nepoľavilo ani s ubúdajúcim časom, snažilo sa nahnať čo najlepšie skóre do tabuľky. Zverenkyne trénera Suju už nenadviazali na výkon z prvého polčasu, takže ani na piaty pokus nezískali v skupine F víťazstvo.

Kataja Basket – Patrioti Levice 92:83

Levičania napĺňali predzápasové ambície a plány, vo Fínsku si išli za víťazstvom. Výrazne im k tomu pomohol vstup, keď po pár akciách viedli 8:2. Kataja na svoju šancu v zápase dlho nečakala, úsekom 11:4 si zobrala vedenie na svoju stranu. Hosťujúca obrana si nevedela poradiť so Sibandem a Egekezem, ale k výraznejšiemu úniku súpera nepustila. Ofenzívne ladenú prvú štvrtinu prehrali Patrioti napokon tesne – 23:26.

Do druhej periódy nastúpil tím trénera Michala Madzina s úplne odlišným nasadením a energiou, hlavne duo Adaway a Wheeler sa postaralo o 18-bodovú šnúru, ktorá ich posadila na koňa. Na levickej strane bola podkošová sila a solídna streľba, Kataja na to odpovedala pokusmi za tri body. Tým sa držala v hre, do polčasovej prestávky sa jej podarilo ukrojiť z manka, ale Levice išli spokojnejšie, keď viedli 52:45.

Aj druhý polčas začal v značne útočnom tempe. Patrioti si prostredníctvom trojice Adaway, Wheeler a Kováč držali náskok, ale domáce družstvo sa postupne približovalo trojbodovou streľbou. V jednej chvíli sa Kataja dostala do krátkeho vedenia, úspešným autorom bol Singleton. Pre zápas bol tento moment zlomový, sily sa vyrovnali a do poslednej časti sa išlo za stavu 73:73. V záverečnej štvrtine ťahal Sibande fínsky tím za prvým víťazstvom v skupine, Patriotom sa v tejto fáze mierne zasekla útočná produktivita. Kataja to naplno využila a v samotnom závere zlomila duel na svoju stranu.

Aktuálny majster Slovenska tak obsadil v tabuľke tretiu pozíciu s bilanciou dvoch výhier a štyroch prehier a nezopakoval minuloročný postup do druhej fáze súťaže.

Aktuálne výsledky Levičanov.
Aktuálne výsledky Levičanov.Flashscore

Piešťanské Čajky – T71 Dudelange 81:54

Úvod súboja nebol príliš divácky prívetivý, v 4. minúte bol stav 2:2. Na piešťanskej strane bola väčšia herná kvalita, ale chýbala presnejšia muška. Dudelange z toho ťažil a mohol hrať s Čajkami v podstate vyrovnanú partiu. To ukázalo aj skóre po prvých 10 minútach – 12:10. V druhej časti pokračoval fyzický a bojovný basketbal, ale Piešťany to postupne chceli zlomiť na svoju stranu. Do trháku ich naštartovala Herminjardová, napokon z toho bol úsek 11:2 a dvojciferné vedenie. Razom to domácim hráčkam začalo padať a ukázalo sa to na polčasovom náskoku – 41:29.

Rozhodujúce okamihy prišli hneď na začiatku druhého polčasu, za približne štyri minúty zaznamenali Piešťany 15 bodov za sebou a súper už na to adekvátne nezareagoval. Celá tretia štvrtina sa niesla vo svižnom, ofenzívnom tempe a Čajky si svoj náskok vedeli bez väčších problémov strážiť. Boli tam síce občasné výpadky v koncentrácii, ale do záverečnej časti išli spokojné, viedli 64:45. Dudelange pokračoval vo vysokom nasadení, ale to aj Piešťany a napokon svoje vedenie ešte dokázali zvýšiť. Druhé eurocupové víťazstvo v B-skupine získali po výsledku 81:54.

V tabuľke patrí aktuálnemu šampiónovi Niké Extraligy žien tretia priečka s dvoma výhrami a troma prehrami. Svoj záverečný zápas v skupinovej fáze odohrajú v stredu 29. novembra o 19:15 na palubovke španielskej Spar Girona.

Čajky môžu stále prehovoriť do boja o postup.
Čajky môžu stále prehovoriť do boja o postup.Flashscore