Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Boston v piatom finále NBA zdecimoval Dallas a získal rekordný 18. titul

Boston oslavuje svoj 18. titul v NBA.
Boston oslavuje svoj 18. titul v NBA.Profimedia
Basketbalisti Bostonu zvíťazili v piatom finále NBA nad Dallasom 106:88 a po víťazstve v sérii 4:1 na zápasy získali rekordný 18. titul. Sú tak najúspešnejšou organizáciou v histórii súťaže, keďže doteraz sa o prvenstvo delili s Los Angeles Lakers. Pre väčšinu hráčov ide však o prvý titul, keďže Celtics ho naposledy získali pred 16 rokmi.

Boston - Dallas 106:88

Iba Jrue Holiday okúsil pocit titulu, ktorý v roku 2021 získal s Milwaukee. Veterán Al Horford, naopak, oslavoval prvýkrát, keď pred prvým titulom odohral 186 duelov play-off, čo je najdlhšie čakanie v histórii súťaže. Prvé oslavy zažívajú aj hviezdy Jayson Tatum a Jaylen Brown, ktorý bol vyhlásený za najužitočnejšieho hráča finálovej série. Získal trofej Billa Russella, pomenovanú po bostonskej legende a majiteľovi 11 titulov.

"Je to úspech celého tímu. O trofej sa podelím s mojím bratom a kolegom Jaysonom Tatumom," povedal Brown, ktorý v sérii zaznamenal priemer 20,8 bodu na zápas. Tatum bol s priemerom 22,2 bodu síce lepší, ale v prospech Browna rozhodol predovšetkým kľúčový výkon v druhom finále, keď zabezpečil Bostonu víťazstvo.

Naďalej tak platí, že ešte nikdy v histórii NBA sa tímu nepodarilo otočiť sériu, v ktorej prehrával 0:3 na zápasy. Hoci Dallas vystrčil pazúry dominantným víťazstvom vo štvrtom finále, Boston doma nepripustil žiadne prekvapenie a potvrdil, prečo bol najlepším tímom základnej časti.

Celtics viedli od úvodných minút a diktovali tempo. Už cez polčas mali 21-bodový náskok a Dallasu nedali šancu. Na začiatku tretej štvrtiny dokonca odskočili na 26 bodov a potom si pokojne strážili 20-bodový rozdiel. Keď takmer štyri minúty pred koncom zvýšili na 106:80, pomaly začali oslavovať a do konca duelu už ani nepotrebovali skórovať, len čakali na záverečný hvizd.

Bola to druhá finálová účasť Bostonu za posledné tri roky a celkovo ich dvadsiata tretia. Len Los Angeles Lakers boli vo finále častejšie. Boston však prehral iba päť finálových sérií a má 18 titulov, o jeden viac ako Lakers. Celtics sú tak najúspešnejším tímom v histórii NBA.