Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Francúzski mladíci sú v kurze. Jednotkou draftu NBA sa stal Risacher, mieri do Atlanty

Komisár NBA Adam Silver pózuje s prvým výberom draftu Zacchariem Risacherom.
Komisár NBA Adam Silver pózuje s prvým výberom draftu Zacchariem Risacherom.AFP
Francúzsky basketbalista a krídelník Zaccharie Risacher (19) bol v stredajšom úvodnom kole draftu NBA vybraný tímom Atlanta Hawks ako prvý hráč v celkovom poradí.

Risacher, ktorý meria 2,06 metra, sa stal druhým Francúzom v rade, ktorý bol vybraný ako prvý hráč v drafte po tom, ako si minulý rok Victora Wembanyamu zvolili za prvú voľbu San Antonio Spurs.

"Je to požehnanie," uviedol Risacher. "Je to také vzrušujúce. Mám teraz veľa pocitov a emócií. Neviem, čo mám povedať, ale určite je to výnimočné. Najmä za posledné tri roky, ktoré som prežil. Moja rodina je tu navyše so mnou. Som veľmi šťastný. Je to úžasné."

Až traja francúzski hráči boli draftovaní tromi z prvých šiestich výberov, čím sa vytvoril rekord NBA v počte neamerických hráčov z jednej krajiny vybraných v TOP 10, Francúzsko z tohto pohľadu dominovalo. Celkovo boli v prvom kole vybraní štyria hráči zo zeme galského kohúta. Risacher pomohol JL Bourg do tohtoročného finále EuroCupu, ktoré však vyhral Paris Basketball.

Stal sa druhým najmladším hráčom, ktorý bol vyhlásený za EuroCup Rising Star (cena udeľujúca sa vychádzajúcej hviezde). V máji bol vyhlásený za najlepšieho mladého hráča francúzskej ligy 2023/24 po tom, čo za JL Bourg zaznamenal v priemere 10,1 bodu a 3,8 doskoku za 22 minút na zápas.

Francúzskeho 19-ročného 2,13 metra vysokého pivota Alexandre Sarra si ako druhého v poradí vybral Washington Wizards. Sarr, ktorého starší brat hrá za Oklahomu City, hral v minulej sezóne za Perth Wildcats v austrálskej Národnej basketbalovej lige.

Po dvoch sezónach v mládežníckom tíme Realu Madrid a dvoch mládežníckych sezónach v USA strávil ročník v Perthe, kde dosahoval priemery 9,4 bodu, 4,3 doskoku, 1,5 bloku a 17 minút na zápas. "Všade, kde som hral, ma to iba pripravovalo pre tento moment. Je to také výnimočné," vyznal sa Sarr.

Je to len tretíkrát v histórii NBA, keď dvaja najlepší hráči na drafte nemali skúsenosti z americkej univerzity. Talentovaným francúzskym nováčikom sa otvára priestor po tom, čo sa "Wemby" stal nováčikom roka NBA a v minulej sezóne viedol ligu v počte blokov. Hawks skončili v minulej sezóne na 10. mieste vo Východnej konferencii s bilanciou 36-46, v play-in zápase prehrali s Chicagom.

Houston si z tretieho miesta vybral rozohrávača Reeda Shepparda z University of Kentucky. Sheppard, ktorý v pondelok dovŕšil 20 rokov, mal priemer 12,5 bodu, 4,5 asistencie, 4,1 doskoku a 2,5 zisku lopty na zápas a s 52,1% úspešnosťou streľby z trojbodovej vzdialenosti bol lídrom amerických univerzitných hráčov.

Štvrtý výber patril San Antoniu, to siahlo po 19-ročnom rozohrávačovi Stephonovi Castleovi z tímu amerického univerzitného šampióna z Connecticutu. Mal priemer 11,1 bodu, 4,7 doskoku a 2,9 asistencie na zápas.

"Keď máte vedľa seba spoluhráča, ako je (Wembanyama), mám pocit, že vám to veľmi otvára priestor na to, aby ste ešte vylepšili svoju hru. Nemôžem sa dočkať, až sa tak stane," poznamenal Castle.

Charlotte si vybralo 18-ročného francúzskeho krídelníka Tidjaneho Salauna ako šiesteho v poradí. V uplynulej sezóne dosahoval za francúzsky Cholet Basket priemery 9,6 bodu, 3,9 doskoku a jeden zisk lopty.

Štvrtým Francúzom vybraným v prvom kole bol 18-ročný Pacome Dadiet, hrajúci na krídle, ktorý putoval ako 25. voľba do New Yorku. V ostatnom ročníku hral za nemecký Ratiopharm Ulm.

Kanaďan Zach Edey, 2,24 metra vysoký center a dvojnásobný najlepší hráč roka na americkej univerzite, putoval ako deviaty do Memphisu, zatiaľ čo Oklahoma City si z 12. miesta vybrala Srba Nikolu Topiča.

Bronny James, syn superhviezdy Los Angeles Lakers LeBrona Jamesa, by mal byť vybraný vo štvrtkovom druhom kole. James, 19-ročný rozohrávač z univerzity v Južnej Kalifornie, mal v minulej sezóne v 25 zápasoch priemer 4,8 bodu, 2,8 doskoku a 2,1 asistencie.

Jeho otec, 39-ročný štvornásobný šampión NBA, sa vyjadril, že v budúcej sezóne chce hrať po boku Bronnyho. Lakers si zo 17. miesta vybrali rozohrávača Daltona Knechta z Tennessee, čo bol ich jediný výber v prvom kole.