Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské ťaháky, nedeľa 28. júla: Návrat LeBrona Jamesa, Murrayho štvorhra a hviezdny Léon

James sa na olympijské hry vrátil po 12 rokoch.
James sa na olympijské hry vrátil po 12 rokoch.Profimedia
Olympijské hry v Paríži v nedeľu 28. júla ponúknu okrem iného prvé predstavenie amerického basketbalového Dream Teamu vrátane LeBrona Jamesa (39). Na svoj zápas štvorhry v areáli Roland Garros sa chystá Andy Murray (37) a francúzske publikum sa teší na mladú plaveckú hviezdu Léona Marchanda (22). Celkom sa bude počas druhého dňa olympiády rozdeľovať 13 sád medailí.

Basketbal

Srbsko - USA

17:15, Lille, Pierre Mauroy Stadium

Americký basketbalový tím vyhral olympijský turnaj štyrikrát za sebou a na tohtoročné podujatie v Paríži povolal skutočne hviezdnu spoločnosť. Vďaka prítomnosti TatumaCurryhoDurantaEmbiidaJamesa, ktorý sa pod piatimi kruhmi predstaví po 12 rokoch, môžeme opäť hovoriť o "Dream Teame". Tréner Steve Kerr si dal na nominácii záležať, určite ho totiž varovali výsledky z posledných dvoch svetových šampionátov, na ktorých tím USA skončil bez medaily.

Srbsko sa s Američanmi stretne hneď na úvod na futbalovom štadióne v Lille, ktorý sa pre olympiádu zmenil na basketbalovú arénu. Už úvodný zápas tak napovie, ako sa súčasný výber USA dokázal zohrať počas malého svetového turné. Veď Srbi na čele s víťazom a trojnásobným najužitočnejším hráčom NBA Nikolom Jokičom či skúseným Bogdanom Bogdanovičom, ktorý si pamätá finále proti USA z OH 2016 v Riu de Janeiro, takisto patria medzi hlavných favoritov olympijského turnaja. Vzájomný prípravný duel, ktorý sa hral 17. júla v Abú Dabí, sa skončil jasným víťazstvom USA (105:79), ale Srbi sa určite poučili.

Tenis

Taro Daniel, Kei Nišikori - Daniel Evans, Andy Murray

20:00, Paríž, Roland Garros, kurt Suzanne Leglenovej

Trojnásobný olympijský medailista Andy Murray nedávno oznámil, že parížsky turnaj bude jeho posledným vystúpením v kariére. Pôvodne bol prihlásený aj do dvojhry, ale tesne pred žrebom sa rozhodol, že bude hrať iba štvorhru s Danielom Evansom.

Žreb prvého kola prisúdil britskému páru Tara Daniela a Keia Nišikoriho z Japonska. Murray čaká súboj s mužom, s ktorým sa často stretával v časoch svojej najväčšej slávy. Nišikori napríklad zdolal Škóta v semifinále na hrách v Riu de Janeiro na ceste za obhajobou prvého Murrayho zlata v Londýne. Teraz však pôjde o zápas vo štvorhre, a hoci sú Briti favoritmi, Murray tuší, že v prípade neúspechu by to mohol byť jeho posledný zápas v kariére. Výhodou pre neho je, že s Evansom už spolu odohrali niekoľko deblových zápasov, hoci ten posledný na French Open im nevyšiel podľa predstáv. Nišikori a Daniel spolu ešte nikdy nehrali!

Plávanie

400 m polohové preteky mužov

20:30, Paríž, Aquatic Centre

Pre domáce Francúzsko je jednou z najväčších medailových nádejí a tiež tvárou hier. Jeho parádna disciplína, v ktorej sa dvakrát po sebe stal svetovým šampiónom, je na programe v nedeľu. Léon Marchand má síce stále len 22 rokov, ale už sa pýši piatimi titulmi majstra sveta a vlani tiež na 400 metrov polohových pretekov prekonal (4:02,50 min) dlhoročný rekord Michaela Phelpsa. Koniec-koncov, mladý Francúz je v najlepších rukách. Tri roky študoval v zámorí a jeho trénerom sa aj vďaka tomu stal bývalý Phelpsov kouč Bob Bowman.

Otázkou zostáva Marchandova výkonnosť v aktuálnom roku. Absolvoval totiž len dva testy, a aj keď vyhral domáci šampionát i preteky v americkom Texase,  jeho tohtoročné maximum je (4:10,62 min) až 11. najlepším časom roka. Výbornou formou sa naopak pýšia Američan Carson Foster (4:07,64 min), Brit Max Litchfield (4:09,14 min) alebo Japonec Daija Seto (4:09,68 min).

Program 3. dňa OH v Paríži: Duel Schmiedlovej, debut Triebeľovej i Wang proti svetovej jednotke