Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Štvrté triple double v olympijskej histórii. Chcem hrať pre tím, vraví James skromne

James zaknihoval ďalší pamätný zápis.
James zaknihoval ďalší pamätný zápis.Profimedia
LeBron James (39) predviedol v semifinále basketbalového turnaja iba štvrté triple double v olympijskej histórii, oslavovaným hrdinom po vydretej výhre Američanov nad srbským tímom bol však Stephen Curry (36). Po nevýrazných výkonoch v predchádzajúcich zápasoch rozohrávač Golden State potvrdil povesť obávaného kanoniera a 36 bodmi sa postaral o najlepší strelecký výkon na turnaji. Novým maximom bolo aj jeho deväť trojok zo 14 pokusov.

USA - Srbsko 95:91

"Bol to božský výkon," povedal s obdivom Curryho spoluhráč Durant, ktorý môže v sobotňajšom finále proti Francúzsku získať svoje štvrté olympijské zlato. "Bolo to ťažké, pretože sa mu zdalo, že sa tu trápi. Stále sme si hovorili, že to na seba môže každý večer vziať vždy niekto iný. Teraz sa ukázal on. Toto bol Steph. Strieľal a strieľal, získaval lopty a zavŕšil to nájazdom. Bol to jeden z najlepších zápasov, aké som ho videl odohrať,“ chválil kolegu najužitočnejší hráč NBA z roku 2014.

Durant bol s 23 bodmi najlepším strelcom úvodného zápasu turnaja proti Srbom, ktorý Američania vyhrali 110:84. Tentoraz mali proti Jokičovi a spol. oveľa viac práce, keďže prehrávali až o 17 bodov a víťazstvo získali až v závere.

"Bol to jeden z najlepších zápasov, čo som zažil," povedal tréner USA Steve Kerr, ktorý ako hráč získal päť titulov v NBA a ďalšie štyri vybojoval s Golden State v úlohe kouča. Niekoľkokrát ocenil výkon srbských basketbalistov, ktorí dlho držali nádej na senzačnú výhru nad víťazmi posledných štyroch olympiád: "Boli perfektní. Odohrali dokonalý zápas. Donútili nás ísť na maximum našich možností. Chlapci boli vo štvrtej štvrtine neuveriteľní. Dokázali to."

James si pripísal druhé triple double pod piatimi kruhmi po roku 2012 vďaka 16 bodom, 12 doskokom a 10 asistenciám. Cenný zápis na OH zvládli už len Alexander Belov (1976) a Luka Dončič (2021).

"Vždy sa snažím hrať pre tím a urobiť zo všetkého trochu. Spoluhráči mi veria a ja som sa dokázal presadiť vďaka nim," povedal najlepší strelec histórie NBA, ktorý má olympijské zlato z rokov 2008 a 2012. "Mám 39, je to moja 22. sezóna. Neviem, koľko príležitostí a takýchto okamihov ešte príde, aby som mohol o niečo bojovať a hrať veľké zápasy," uviedol James.

Srbi sa po premárnenej šanci na tretie olympijské finále hnevali na rozhodcov. "Som naštvaný, pretože sme nemali ich rešpekt," povedal kouč Svetislav Pešič. "V Srbsku sa hovorí, že kto prehrá, má právo sa hnevať. Musím to povedať, pretože najlepší hráč na svete strieľal za 37 minút len ​​štyri trestné hody," poukázal na Jokičovu bilanciu.

"Ak náš najlepší strelec (Bogdan Bogdanovič) odohrá 32 minút a má len jednu šestku, znamená to, že sa dialo niečo divné. Neznižujem ich víťazstvo, prajem im veľa šťastia. Ale dnes to bolo zvláštne," dodal Pešič. Jeho zverencov čaká v sobotu zápas o bronz proti majstrom sveta Nemcom.

Celkovo bol pomer trestných hodov 14:12 pre Američanov. "O rozhodcoch nikdy veľmi nehovorím. Oni tu budú pískať ďalej, takže sa o nich teraz ani baviť nemôžeme. Chcel som vyhrať aj nad nimi," povedal Bogdanovič, ktorý dal 20 bodov.

Francúzsko - USA (sobota, 21:30)