Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské ťaháky, utorok 6. augusta: Basketbalové štvrťfinále i ďalšia šanca pre Svätú Luciu

Alfredová sa pokúsi pridať druhé zlato v histórii pre Svätú Luciu.
Alfredová sa pokúsi pridať druhé zlato v histórii pre Svätú Luciu.Profimedia
Na olympijských hrách v Paríži sa v utorok 6. augusta bude rozdávať 15 sád medailí. Na námestí La Concorde môže byť v skejtbordovej súťaži v parku korunovaná najmladšia zlatá medailistka hier. Budú sa hrať všetky štvrťfinále basketbalového turnaja mužov a veľká dráma sa čaká v súboji domáceho Francúzska s Kanadou. Na atletickom štadióne v St. Denis sa pokúsi pridať ďalšie zlato pre karibský ostrov zo Svätej Lucie šprintérka Julien Alfredová (23).

Skejtbording

Ženy - park

17:30, Paríž, La Concorde

V utorok sa pôjdu skejtbordové preteky žien v disciplíne "park" a znovu sa dá očakávať invázia tínedžeriek na stupne víťaziek. V Tokiu vyhrala 19-ročná Japonka Sakura Josozumiová, druhú priečku brala jej krajanka a ešte len 12-ročné dievča Cocona Hirakiová a tretie miesto patrilo len o rok staršej Sky Brownovej. Všetky tri mali byť aj na štartovej listine tohtoročných pretekov, len sa trochu zmenili prognózy.

Hlavnou favoritkou je teraz iba 15-ročná Hirakiová, všetci sú však zvedaví na vystúpenie Britky Brownovej, ktorá je svetovou štvorkou a na ďalšej olympiáde plánuje získať aj medailu vo windsurfingu. V Japonsku narodená Sky, ktorá je veľmi populárna na sociálnych sieťach a v reklamných kampaniach vystupuje aj po boku Sereny Williamsovej či Simone Bilesovej, si však v Paríži v tréningu vykĺbila rameno a po hrách ju čaká operácia. Napriek tomu je odhodlaná v pretekoch ísť. V štartovom poli bude aj najmladšia účastníčka tohtoročných hier, iba 11-ročná Zheng Haohao z Číny, ktorá sa narodila v priebehu londýnskej olympiády - konkrétne v deň, keď Usain Bolt skompletizoval pri štafete na 4x100 metrov svoj zlatý hetrik.

Basketbal

Francúzsko - Kanada, štvrťfinále mužov

18:00, Paríž, Bercy arena

Francúzsko obhajuje striebro z Tokia a v domácom prostredí sú fanúšikovia vďaka prítomnosti viacerých významných osobností presvedčení o úspešnej misii. Zostava, v ktorej figurujú WembanyamaGobertBatumFournier, vzbudzuje rešpekt. V skupinovej fáze sa však tímu vedenému trénerom Vincentom Colletom príliš nedarilo. Víťazstvo nad Japonskom (94:90) zachránili domáci až v predĺžení a následná prehra s Nemeckom bola vysoká a zaslúžená. Teraz prichádza chvíľa, v ktorej musí Francúzsko podať výkon na hranici možností.

Vo štvrťfinále totiž proti hostiteľom stojí ambiciózna Kanada, ktorú vedie výnimočný Gilgeous-Alexander, ktorému pomáha Barrett. Tím javorového listu na olympiáde baví aktívnou hrou krídel a tiež dokáže trestať chyby súperov. Po zisku lôpt z protiútokov zaznamenal v priemere 22,3 bodu na zápas a v tejto štatistike na turnaji dominuje. Naopak Francúzi majú jeden z najvyšších tímov a ťažia z veľkého počtu doskokov. Kanaďania na minuloročných majstrovstvách sveta získali bronz a v Paríži by toto umiestnenie radi ešte vylepšili. Veď na olympiáde sú po dlhých 24 rokoch a medailu brali naposledy v roku 1936 v podobe striebra.

Atletika

Beh na 200 metrov, ženy

21:40, Paríž, St. Denis

Julien Alfredová sa v sobotu večer znenazdania stala hrdinkou. Šprintérka z malého karibského ostrovčeka Svätá Lucia za sebou v behu na 100 metrov nechala aj favorizovanú Sha'Carri Richardsonovú a získala pre rodný ostrov vôbec prvú medailu v histórii. O tri dni neskôr bude mať príležitosť zbierku rozšíriť, na programe je totiž ďalší šprint, tentoraz na dvojnásobnej trati a jej forma je skutočne výnimočná.

Alfredová s prehľadom vyhrala svoj rozbeh a postúpila s časom 22,41 sekundy do semifinále. Dôležitejší je však pohľad na jej tohtoročné maximum, výkonom 21,86 s drží tretí najlepší čas tohto roku. Najväčšími rivalkami práve zrodenej hviezdy budú tri Američanky, ktoré sa tento rok tiež dostali pod 22 sekúnd: Gabrielle Thomasová (21,78) a McKenzie Longová (21,83) a Brittany Brownová (21,90).

Aj preto tím USA nenasadil do pretekov na 200 metrov Richardsonovú. Tá má tento rok v konkurencii krajaniek až štvrtý najlepší čas a v atletike môžu súťažiť na olympiáde len tri pretekárky z jednej krajiny. Fanúšikov atletiky potom môže mrzieť, že v priebehu hier zrušila svoju účasť v individuálnych šprintoch Sherricka Jacksonová z Jamajky.