Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bellingham a Haaland v Juventuse? Skaut prezradil, čo chýbalo k zisku oboch hviezd

Dva svetové talenty mohli hrávať vo farbách Juventusu.
Dva svetové talenty mohli hrávať vo farbách Juventusu.Profimedia
V aktuálnom svete futbalu sú obaja skutočnými hviezdami a patria medzi najcennejších hráčov. Jeden pôsobí v Španielsku, druhý v Anglicku, no nechýbalo veľa, aby obliekali dres talianskeho giganta. Matteo Tognozzi (36), bývalý šéf skautingu Juventusu prezradil, ako blízko bol klub k získaniu Juda Bellinghama (20) a Erlinga Haalanda (23).

Tognozzi, ktorý nedávno odišiel do Granady, sa zamyslel nad svojimi úspechmi a neúspechmi v tíme "Bianconeri" a poskytol príbehy o rôznych úspešných či neúspečných obchodoch. V Turíne pôsobil od júla 2017 do októbra 2023, pričom začínal ako konzultant zahraničného skautingu, potom bol povýšený na manažéra skautingu a následne na vedúceho.

Juventus začal v posledných rokoch nadobúdať čoraz mladší vzhľad a viac dôveruje talentom ako napríklad Fabio Miretti, Dean Huijsen a Samuel Iling-Junior. Ocenené teda bolo aj využitie futbalistov v rezervnom tíme, ktorý im umožňuje rozvíjať mládežníckych hráčov a integrovať posily zo zahraničia. Pre Tuttosport si Tognozzi zaspomínal na svoj čas v štrukturách klubu zo severozápadu Talianska.

"Po šesť a pol roku sa kruh uzavrel. Mohol som zostať v Turíne a užívať si výsledky, ktoré sa dostavovali, no potreboval som novú motiváciu. V Juventuse som dosiahol svoje ciele, teraz hľadám nové,“ vravel a vzápätí dodal: "Som šťastný, že som vytvoril a následne aj opustil pracovnú metódu i skautskú štruktúru, ktorá priniesla kvalitných mladých hráčov, potrebujú odvahu, plánovanie a rezervný tím."

Bývalý hlavný skaut komentoval aj dohodu s Fiorentinou ohľadom Dušana Vlahoviča. "Pre mňa bolo fantastické mať úlohu vo vyjednávaní, ktoré ho priviedlo do "Juve". Veľa som pracoval a cestoval, aby som si vybudoval vzťah s ním a jeho agentmi. Najskôr sme museli nájsť spoločnú reč, potom keď už bola možnosť získať Dušana počas januárového prestupového obdobia, tak sme to úspešne uzavreli.“

Tognozzi takisto prezradil, že 36-násobný majster Serie A nebol ďaleko od zisku hráča, na ktorého momentálne skladá ódy kormidelník madridského Realu Carlo Ancelotti. "Je to veľká škoda. V roku 2019 sme boli blízko, stretol som sa s Bellinghamom a jeho rodinou, ale on sa napokon rozhodol pokračovať vo svojej ceste rastu v Birminghame,“ vysvetlil.

Bellingham si podmaňuje La Ligu.
Bellingham si podmaňuje La Ligu.Profimedia

Ďalším obrovským futbalovým menom, ktoré mal taliansky velikán na muške, bol teraz už svetoznámy nórsky kanonier. "Boli sme naozaj jeden krok od zisku Erlinga Haalanda. V novembri 2017 bol jedným z prvých kontaktov, ktoré som nadviazal počas práce v Juventuse. Mal som ho v ruke, myšlienka bola podpísať ho do “béčka“, ale obchod sa považoval za príliš drahý na to, aby hral za mládežnícky tím,“ priznal na záver.