Bernardeschi o problémoch Juventusu: Klub vždy vyhrával, je obetným baránkom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bernardeschi o problémoch Juventusu: Klub vždy vyhrával, je obetným baránkom

Bernardeschi sa zastal svojho bývalého klubu.
Bernardeschi sa zastal svojho bývalého klubu.Profimedia
Federico Bernardeschi (28) v minulosti obliekal dresy Fiorentiny a Juventusu, dvoch nezmieriteľných rivalov. Momentálne žiari v drese kanadského Toronta a v exkluzívnom rozhovore pre taliansku mutáciu Flashscore hovoril o prestupe, ktorý nahneval priaznivcov "Violy", ako aj o súčasnej situácii turínskeho giganta.

Futbalista sa momentálne so spoluhráčmi pripravuje na novú sezónu MLS v Kalifornii. V kanadskom tíme doteraz nazbieral 13 štartov, strelil osem gólov a zaznamenal tri asistencie. Majster Európy z roku 2020 dúfa, že v novom ročníku privedie svoj tím k titulu po vzore krajana Sebastiana Giovinca, ktorému sa to podarilo v roku 2017. Navyše by sa rád vrátil do národného tímu, ktorý sa po triumfe na ME nedokázal prebojovať na svetový šampionát v Katare.

Bernardeschi si v Severnej Amerike užíva svoj nový život, ďaleko od európskeho a talianskeho futbalového preháňania. "Od začiatku ma zaujala radosť zo športu. Ten sa tu prežíva úplne inak, ako veľká párty. Ľudia sa chodia na štadión zabávať, povzbudzovať svoj tím a spoločne sa radovať alebo trpieť. Potom sa to všetko skončí."

Mentalita miestnych fanúšikov je podľa neho úplne iná ako v Taliansku. "Dám vám príklad. Idete do kina a pozeráte film, ak sa vám páči alebo nepáči, poviete to po jeho skončení. Určite o tom nehovoríte celý týždeň. To je podľa mňa vec, ktorú by sme sa mali naučiť."

"Berna" vie o posadnutosti fanúšikov svoje, keďže po prestupe z Fiorentiny do Juventusu v roku 2017 sa stal v ich očiach zradcom. Rodák z Carrary strávil v toskánskom klube 13 rokov, prešiel mládežníckymi kategóriami a A-tímom.

"Videl som niekoľko transparentov. Zo začiatku to bolo trochu ťažké, no nakoniec nič zvláštne. Fanúšikovia hodnotia výber hráča, ale v skutočnosti sa len málokrát dozvedia, ako sa veci naozaj majú. Jedného dňa im poviem, ako to bolo. Mám pokojnú povahu, vďaka ktorej som sa nikdy nedostal do problémov. Aj toto som prežil v kľude."

Nedeľňajší zápas Juventusu s Fiorentinou bude špeciálny pre ďalších dvoch bývalých hráčov "fialiek" Federica Chiesu a Dušana Vlahoviča. Obaja sa vracajú z prvej polovice sezóny, ktorá bola poznačená kolísavými výkonmi a zraneniami.

Pôjde o duel, ktorý bude Bernardeschi sledovať očami fanúšika Juventusu napriek tomu, že vo fialovom drese pôsobil omnoho dlhšie: "Určite som viac spätý s Juve. Bude to dobrý zápas. Myslím si, že Juventus bude mať väčšiu šancu uspieť a nakoniec zvíťazí."

Po zlom úvode sezóny sa zverenci Massimiliana Allegriho dostali do tempa, následne ich však zasiahol odpočet pätnástich bodov kvôli údajnému falšovaniu účtovníctva. "Myslím si, že je normálne, že moji bývalí spoluhráči utrpeli istú ujmu. Sú to ľudské bytosti, nie roboty. Či chcete alebo nie, tieto veci vás ovplyvňujú."

Bernardeschimu sa nepáči predovšetkým spôsob, akým sa v Taliansku zaobchádza s Juventusom: "Je ťažké vidieť, že je zasiahnutý len jeden tím. Niečo sa nepodarilo. Myslím si, že by sme nemali vidieť iba špičku ľadovca. Musíte sledovať aj všetko ostatné. Juventus je obetným baránkom systému, pretože ide o nepríjemný tím, ktorý vždy vyhrával a vyhráva."

Problémy veľkoklubu však nekončia. Objavila sa totiž nová kauza, ktorá sa dotýka aj samotného futbalistu a jeho bývalých spoluhráčov. V prípade dokázania viny im hrozí minimálne mesačný dištanc. Týka sa "podvodu" s platmi hráčov počas pandémie koronavírusu. Podľa žaloby sa totiž vedenie klubu pokúsilo vymyslieť štvormesačné zníženie platov, ku ktorému nikdy nedošlo a zamestnanci dostávali peniaze "na čierno". Členovia prvého tímu súhlasili s mesačným znížením.

"My futbalisti s tým máme veľmi málo spoločného. Ak dostaneme stopku, musíme ju prijať, ale podľa mňa by urobili dieru do vody. Vedeli sme tak 0,1 %. Stiahli sme si plat a urobili to, čo požadoval klub. Nič iné sme nevedeli. Jednoducho sme išli v ústrety ťažkostiam, ktoré v tom čase prežívalo celé Taliansko. Položili sme si ruku na srdce a povedali sme si, že to dokážeme, a urobili sme to."