Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Svetový rekord, kráľ Nemecka i pád Kincla. Oktagon odpálil vo Frankfurte veľkolepú šou

Vrchol večera patril Eckerlinovi.
Vrchol večera patril Eckerlinovi.OKTAGON MMA
Druhá októbrová sobota roku 2024 – čas, keď značku OKTAGON MMA čakal obrovský míľnik v podobe výnimočného podujatia. Organizácia si pre svojich fanúšikov prichystala ďalší skvelý turnaj, tentokrát však skutočne jedinečný. Galavečer sa konal na futbalovom štadióne bundesligového Eintrachtu Frankfurt. Hlavným zápasom bola bitka o pomyselného kráľa Nemecka, v ktorej šlo o boj dvoch Christianov, a to Eckerlina (37) a Jungwirtha (37). Absolútnemu vyvrcholeniu veľkej šou predchádzal titulový duel Patrika Kincla (35) a Kerima Engizeka (33). Vďaka Pavlovi Langerovi (33) mali svoje zastúpenie aj slovenské farby.

Pokus o svetový rekord v návštevnosti, súboj o špeciálny pás pre víťaza veľkého zápasu dvoch Nemcov, titulový duel najdlhšie úradujúceho šampióna organizácie proti domácemu bojovníkovi a bitka dvoch žien o opasok v slamovej váhe – to boli hlavné lajtmotívy 62. turnaja z produkcie Oktagonu. O prívlastok “najväčšie MMA podujatie na svete“ sa organizácia snažila prostredníctvom nielen celkovej šou, ale hlavne počtom prítomných divákov. Doposiaľ tento post patril organizácii UFC, ktorej 243. turnaj si v austrálskom Melbourne priamo na Marvel Stadium v októbri 2019 podľa oficiálnych údajov pozrelo 57 127 ľudí.

Futbalová aréna sa zapĺňala pomerne pomaly, viacero divákov sa totiž zdržalo v kolóne áut a taxíkov, pretože v rovnakom čase žilo mesto aj Oktoberfestom, ktorý sa konal hneď vedľa v areáli pri ihrisku. Publikum sa potom pozvoľna dostávalo do správnej teploty na fandenie. Nemecký divák vo všeobecnosti toľko nefandí, skôr vždy potleskom reaguje na nejakú podarenú kombináciu alebo KO. Domácich účastníkov však priaznivci búrlivo vítajú.

O otvorenie veľkolepého večera sa postarali Deniz Ilbay a Michael Deiga-Scheck. Štart zápasu ponúkol chvíľkové oťukávanie, po ktorom druhý menovaný vzal svojho oponenta na zem, pokúšal sa o prípravu kvalitnej páky, no Nemec sa dokázal vyslobodiť. Boj sa preniesol opäť na nohy, obaja zápasníci vytiahli tvrdé údery, presnejšie a tvrdšie však predviedol Ilbay, roztancoval protivníka, razantnou trefou ho poslal na zem a po troch minútach a 19 sekundách oslavoval víťazstvo spôsobom TKO.

Ilbay ukončil súpera už v prvom kole.
Ilbay ukončil súpera už v prvom kole.OKTAGON MMA

Albánsky orol a nočná mora z Namíbie, to boli prezývky borcov, ktorí fanúšikom vo Frankfurte ponúkli druhý duel turnaja. Arijan Topallaj a Hafeni Nafuka si prvú päťminútovku zväčša odkrútili na zemi, bolo to iniciatívou druhého spomínaného. Topallaj mal na konte v profesionálnej kariére sedem výhier v prvom kole, teraz sa však musel pozrieť aj do druhej časti zápasu, no strávil ju bránením sa na zemi. Ani tretie kolo neprinieslo prestrelku, fanúšikom sa to príliš nepáčilo a miestami svoju nespokojnosť vyjadrili piskotom. Nafuka si dominanciou napokon postrážil triumf na body.

Nafuka väčšinu času kontroloval priebeh duelu.
Nafuka väčšinu času kontroloval priebeh duelu.OKTAGON MMA

Do klietky následne zamieril 1 477 dní neporazený Will Fleury, proti nemu sa postavil Pavol Langer, jeden zo štyroch zápasníkov, ktorí sú stále aktívni od podujatia OKTAGON 1 z decembra 2016. Írska trojka poloťažkej váhy vyzvala jednotku zo Slovenska. Z víťazstva sa už po pár okamihoch tešil rebríčkovo nižšie postavený bojovník, košického protivníka poslal k zemi tvrdým KO po minúte a pol. Vzápätí vyzval na zápas ikonického Karlosa Vémolu a poďakoval publiku za atmosféru.

Štvrté vystúpenie galavečera obstarali Mochamed Machaev a domáci James Hendin. Úvodných päť minút sa obaja bojovo vzájomne spoznávali a bitku poslali do druhého kola. V tom zápasník reprezentujúci rakúsku vlajku zvýšil obrátky, prevzal kontrolu a uchmatol si ho pre seba. Aj záverečná tretina patrila Machaevovi, videli to tak aj bodoví rozhodcovia a oznámili jeho výhru, tá preňho bola pätnástou v profi kariére.

Machaev pokoril domáceho zápasníka.
Machaev pokoril domáceho zápasníka.OKTAGON MMA

Podujatie sa tešilo na svoj prvý titulový boj. Stretli sa v ňom tri roky nezdolaná šampiónka Katharina Dalisdová a americká vyzývateľka Mallory Martinová. Obe sa proti sebe postavili aj pred dvomi rokmi, úspech vtedy slávila Nemka, ktorú rodáčka z USA teraz chcela zhodiť z trónu, odplatiť jej prehru a pripraviť ju o post prvej dámy slamovej váhy.

Martinová prišla výborne pripravená, od začiatku pôsobila sebavedomo, bola zdravo naštartovaná a po štyroch dominantných kolách viedla 4:0 na body. Domácu obľúbenkyňu deklasovala aj v poslednej časti merania síl, postarala sa o jedno z najväčších prekvapení Oktagonu v roku 2024 a môže sa pýšiť titulovým opaskom. Celý triumf môže Američanke chutiť o to sladšie, že doterajšiu kráľovnú pokorila v jej rodnom Frankfurte.

Slamová váha Oktagonu má novú prvú dámu.
Slamová váha Oktagonu má novú prvú dámu.OKTAGON MMA

Po páde domácej šampiónky naladil tamojšie publikum na ďalšie duely John Newman. Anglický spevák a DJ ponúkol počas Halftime Show skutočne parádne predstavenie, po ktorom sa do ringu dostali ďalší Nemci – Max Holzer a Mohammed Trabelsi. Hlavnú kartu zápasov otvorili rýchle bomby 1 687 dní neporazeného Holzera, potom boj presunul na zem a v tomto duchu sa skončilo prvé kolo. Aj ďalších päť minút odsýpalo podľa nôt zápasníka s prezývkou Stifler. Rovnaké obrázky priniesla aj ďalšia pasáž, ktorú rozhodca prerušil po sérii tvrdých úderov do hlavy Trabelsiho. Ten sa teda z triumfu tešiť nemohol.

Ako siedme duo sa v klietke ukázali Lazar Todev a Adam Palasz. Bulharsko-poľský stret ťažkých váh bol odvetou vzájomného súboja z apríla 2023, keď triumfoval borec z juhovýchodnej Európy. Úvodnú päťminútovku, pred ktorou si súperi odmietli ťuknúť rukavicami, ustáli obaja obri. V tej druhej to do svojich rúk zobral Todev a viacerými tvrdými i presnými ranami donútil rozhodcu ukončiť zápas vo svoj prospech. Víťazstvom si zabezpečil súboj proti šampiónovi Hatefovi Moeilovi. Práve s ním si hneď dal aj staredown, emócie vzplanuli a dvojicu od seba museli oddeliť.

V ringu to nachvíľu vrelo.
V ringu to nachvíľu vrelo.OKTAGON MMA

Po tom, čo si publikum “oddýchlo“ od nemeckého bojovníka sa v nasledujúcom dueli opäť ukázal ďalší domáci zástupca v podobe Nika Samsonidseho. Proti nemu stál Brazílčan reprezentujúci rakúske farby Daniel Torres. Samsonidse prišiel s taktikou boja na zemi, ktorá slávila úspech v druhom kole, keď predviedol víťazné rear naked choke. Pre Juhoameričana to bola prvá prehra kariéry po submisii od oponenta.

Po tomto predstavení sa slova ujal spolumajiteľ organizácie, aby prítomným oznámil obrovskú novinku. Cieľ splnený - OKTAGON 62 sa v rámci MMA stal podujatím s najvyššou diváckou kulisou. Viac ako 59-tisíc ľudí sa tak podieľalo na novom svetovom rekorde. Vzápätí nastala chvíľa pre uvedenie nového mena do Siene slávy. Ako historicky tretí v poradí do nej zamieril Stephan Pütz.

Majstrovský opasok z KSW, návrat do Oktagonu po 483 dňoch a majiteľ 13 ukončení na submisiu – tieto základné informácie sa skrývali pod menom Antun Račič. Chorvátskeho bojovníka čakala po grandióznom nástupe domáca ikona v podobe Maxa Cogu. Okrem príchodu dostal fanúšikov do varu aj výkony ich miláčika, ktorý v druhom kole po minúte a 40 sekundách kolenom knokautoval Račiča a dokončil ho tromi ranami. Po prehre Dalisdovej sa tak Frankfurt dočkal parádneho zadosťučinenia. 

Coga rozhodol o svojom triumfe razantným kolenom.
Coga rozhodol o svojom triumfe razantným kolenom.OKTAGON MMA

Diváci boli v ideálnom rozpoložení na predposledný zápas turnaja, ktorým bol boj o pás poloťažkej váhy. Do ringu vstúpili najdlhšie slúžiaci šampión v histórii Oktagonu a 10 rokov nezdolaný borec s titulmi z trôch rôznych nemeckých organizácií - Patrik Kincl verzus Kerim Engizek.

Prvé tri kolá mali obaja súperi možnosť spoznať silu kopov svojho protivníka, viac však predviedol Turek a viedol 3:0. Vo štvrtej časti dokázal Čech preniesť zápas na zem, ale príliš veľa z toho nevyťažil. Posledná päťminútovka ponúkla podobný scenár ako prvé tri, čo vyhovovalo Engizekovi a stal sa novým šampiónom. Kincl zažil na pôde Oktagonu prvú prehru a po Dalisdovej sa stal druhým účastníkom turnaja, ktorý prišiel o svoj opasok.

Frankfurt videl prehru Patrika Kincla.
Frankfurt videl prehru Patrika Kincla.OKTAGON MMA

Po korunovácii nového vládcu poloťažkej váhy už nič nebránilo tomu, aby aréna bundesligového Eintrachtu videla absolútny vrchol - bitku o post nemeckého kráľa MMA. Špeciálne pás pre víťaza doniesol do ringu bývalý futbalový reprezentanta Lukas Podolski. O pár chvíľ už na horúcu pôdu vstúpili hlavní aktéri Christian Eckerlin a Christian Jungwirth.

Prvé dve z plánovaných piatich kôl sa niesli takmer v identickom duchu, protivníci ukázali svoje tvrdé rany, no do výrazných problémov sa nedostal ani jeden z nich. Aj ďalšie dve časti sa na seba priebehom podobali, tentoraz však patrili dominancii Eckerlina na zemi. Jedinou šancou Jungwirtha na triumf bolo ukončenie oponenta v záverečnom kole celého turnaja, ale to sa napokon nestalo a kráľom Frakfurtu i celej krajiny sa stal Eckerlin.

Eckerlin potešil domácich fanúšikov.
Eckerlin potešil domácich fanúšikov.OKTAGON MMA

Úžasnú šou si naživo pozrel takmer 60-tisícový kolos divákov, vďaka honosnej konštrukcii Deutsche Bank Parku však tento počet ani nebolo poznať. Na obrovskom štadióne bolo k dispozícii veľké množstvo stánkov s občerstvením. Organizačne bolo všetko skvele zvládnuté a celý program na seba plynule nadväzoval. Okrem skvelých zápasov a výnimočnej Halftime Show boli na kocke k videniu rôzne vtipné grafiky s ľuďmi podľa vzoru NHL.