Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Titulová šanca na odvetu pre českého samuraja. Procházka vyzve šampióna Pereiru

Procházka môže získať späť svoj titul.
Procházka môže získať späť svoj titul.Profimedia
Hviezdny český bojovník Jiří Procházka (31) bude mať na turnaji UFC 303 plné ruky práce. Ostro sledovaný titulový zápas so šampiónom v poloťažkej váhe Alexom Pereirom (36) bude pre neho šancou na reparát po novembrovej zdrvujúcej porážke s týmto súperom. Program hlavnej karty štartuje v nedeľu ráno od 4:00.

Procházka na seba upozornil 12. júna 2022, keď v titulovom súboji zdolal šampióna v poloťažkej váhe Glovera Teixeiru a stal sa prvým českým držiteľom opasku v UFC. Duel vyhral uškrtením súpera v piatom kole. Získal zároveň ocenenie za Zápas večera a finančný bonus na základe fanúšikovského hlasovania o najobľúbenejšieho bojovníka karty, v ktorom sa umiestnil druhý za Valentinou Ševčenkovou.

Nasledujúce obdobie už také slávne nebolo. Bojovník s prezývkou BJP bojoval s vážnym zranením ramena, ktoré ho vyradilo z akcie na celý rok a prekazilo aj jeho prvú obhajobu proti Teixeirovi. Procházka tak svoj čerstvo získaný opasok dobrovoľne uvoľnil.

Do akcie sa vrátil v novembri minulého roka, v zápase o uvoľnený titul šampióna poloťažkej váhy však podľahol už v 2. kole na KO práve Pereirovi, ktorý bude jeho najbližším súperom. Český samuraj sa na víťaznú vlnu vrátil 13. apríla, keď na číslovanom turnaji 300 nedal šancu Rakúšanovi Aleksandarovi Rakičovi, ktorého v 2. kole zasypal spŕškou tvrdých úderov a triumfoval na TKO.

Odveta s Pereirom bude hlavným ťahákom podujatia, hoci pôvodne mali fanúšikovia v akcii vidieť Conora McGregora s Michaelom Chandlerom. "Úprimne, nebolo to úplne ideálne, mám na mysli prípravu a short notice, ale v rámci možností a toho, ako som naladený, tak všetko ide a je pripravené," prezradil Procházka pred veľkým súbojom.

Psychickú výhodu bude mať jeho súper, ktorý od prvého vzájomného súboja stihol svoj opasok obhájiť v apríli tohto roka, keď po troch minútach a 14 sekundách "vypol" vyzývateľa Jamahala Hilla a na konto si pripísal cenné KO.

Jeho obľúbeným štýlom boja je postoj, v UFC má na konte skalpy takých mien ako Stricksland, Adesanya či Blachowicz. Keď sa rozbehne, málokto ho dokáže zastaviť. Ide o veľmi nebezpečného strikera, ktorý sa môže pochváliť priam smrtiacim ľavým hákom. V minulosti sa stal panamerickým šampiónom WAKO v kickboxe, neskôr ovládol organizáciu Glory. Práve skúsenosti z tohto športu ho v MMA odlišujú od ostatných.

Procházka sa začal MMA venovať v 20 rokoch, predtým trénoval karate a thajský box. Aj on je teda v postoji doma, hoci sa nestratí ani na zemi, kde vyhral titul. Rodák z Hostěradic pri Znojme má v MMA viac skúseností, bude to už jeho 36. duel v kariére. Pochváliť sa môže bilanciou 30 víťazstiev, 4 porážky a 1 remíza. Za všetko však hovorí štatistika výhier po KO/TKO, ktorých má na konte až 25. Pereira bude chcieť vylepšiť svoj doterajší rekord na 11 výhier, zaznamenal aj dve prehry.