Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bol gem od konca. Molčan otočil duel s Wawrinkom, v 2. kole ho čaká Kanaďan

Aktualizované
Molčan sa môže tešiť na druhé kolo Australian Open.
Molčan sa môže tešiť na druhé kolo Australian Open. Profimedia
Slovenský tenista Alex Molčan (25) sa prebojoval do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open.

Alex Molčan (SR) - Stan Wawrinka (Švaj.) 6:7 (3), 6:3, 1:6, 7:6 (2), 6:4.

V úvodnom kole vyradil Molčan melbournskeho šampióna z roku 2014 Švajčiara Stana Wawrinku po päťsetovej bitke.

Jeho ďalším súperom bude šiesty nasadený Kanaďan Félix Auger-Aliassime, ktorý zdolal svojho krajana Vaska Pospisila 1:6, 7:6 (4), 7:6 (4), 6:3. S Augerom-Aliassimeom má Molčan priaznivú bilanciu 1:0, vlani nad ním zvíťazil na antukovom turnaji ATP v marockom Marakeši.

Molčan i Wawrinka v prvom sete trikrát stratili podanie a rozhodnutie padlo v tajbrejku, ktorý bol jasne v réžii Švajčiara. Wawrinka si po dvoch minibrejkoch vybudoval náskok 4:0 a za stavu 6:3 premenil po dvojchybe Molčana v poradí druhý setbal.

Najlepší slovenský singlista sa rýchlo zmobilizoval a v druhom sete bol na dvorci lepší hráč, mal navrch v dlhších výmenách. Za stavu 3:2 Wawrinku brejkol a v deviatom geme využil pri vlastnom servise štvrtý setbal.

Švajčiara trápilo ľavé koleno a požiadal o ošetrenie. V treťom sete za stavu 1:1 mal Molčan k dispozícii brejkbal. Wawrinka ho odvrátil, čo ho výrazne povzbudilo a v ďalších minútach získal päť gemov za sebou.

Vo štvrtom dejstve viedol Wawrinka 5:3 a v desiatom geme išiel podávať na víťazstvo v zápase. Molčan zabojoval, otočil na 6:5 a vynútil si tajbrejk, v ktorom dominoval. Set zakončil víťazným bekhendom po čiare.

Molčan sa dostal na koňa a hneď v úvode rozhodujúceho dejstva zobral Wawrinkovi podanie, na čo frustrovaný Švajčiar zareagoval zdemolovaním rakety. Molčan síce rýchlo prišiel o výhodu brejku, no od stavu 2:2 uhral tri gemy za sebou a šancu na zisk ceného skalpu už z rúk nepustil.

Za stavu 5:4 premenil po štyroch hodinách a 22 minútach druhý mečbal. Pre Molčana je to prvý triumf v sezóne. V Melbourne vyrovnal svoje maximum z vlaňajška, keď štartoval prvýkrát v hlavnej súťaži. Po druhý raz v kariére vyhral na grandslamovej pôde päťsetový duel, v roku 2021 sa mu to podarilo proti Američanovi Brandanovi Nakashimovi v 2. kole US Open.