Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bordeaux doplatilo na zlé hospodárenie, tradičný klub prijal preradenie do tretej ligy

Bordeaux sa zmierilo so svojím osudom a prijalo zostup.
Bordeaux sa zmierilo so svojím osudom a prijalo zostup.AFP
Bordeaux v uplynulých dvoch sezónach márne bojovalo o návrat do francúzskej najvyššej súťaže, namiesto toho bude hrať len tretiu ligu. Tradičný klub, ktorého farby obliekal v minulosti napríklad legendárny víťaz Zlatej lopty Zinedine Zidane (52), doplatil na zlé hospodárenie. Od utorka už je oficiálny dovtedy iba dočasný verdikt Národného odboru pre kontrolu riadenia z 9. júla.

Bordeaux dlhuje 40 miliónov eur a veľká nádej na záchranu zhasla pred týždňom. Záujem o vstup do klubu stratila spoločnosť Fenway Sports Group (FSG), ktorá vlastní baseballový Boston Red Sox, hokejový klub Pittsburgh Penguins a taktiež futbalového giganta z Premier League Liverpool.

"Po rozsiahlych a konštruktívnych rokovaniach so všetkými zúčastnenými stranami sa Fenway Sports Group rozhodla, že nebude pokračovať v akvizícii FC Girondins de Bordeaux," oznámila FSG.

Zdroje blízke rokovaniu uviedli, že v rozhodnutí hrali úlohu náklady na prevádzku štadióna Matmut Atlantique v Bordeaux a tiež neuspokojivý výsledok rokovaní o televíznych právach v Ligue 1. Klub a jeho akcionári následne vložili energiu do dokončenia plánu financovania na sezónu 2024/25 v rámci príprav na odvolacie pojednávanie, ktoré bolo naplánované na utorkový deň. K tomu nakoniec nedôjde.

"FC Girondins de Bordeaux stiahlo odvolanie proti rozhodnutiu DNCG z 9. júla. Prijímame sankcie zahŕňajúce preradenie klubu do tretej najvyššej súťaže a podriadime sa ďalším nariadeniam. Začína sa obdobie, vďaka ktorému sa FC Girondins de Bordeaux vráti silnejší a znovu sa vyšplhá až na najvyššiu úroveň. Klub a jeho akcionári uisťujú fanúšikov o túžbe brániť samotný klub a jeho záujmy,“ stojí v utorkovom klubovom vyhlásení.

Bordeaux má vo svojej zbierke šesť majstrovských titulov a je šiestym najúspešnejším klubom v krajine. Pred dvoma rokmi prvýkrát opustilo najvyššiu súťaž, teraz ho čaká premiéra v neprofesionálnej súťaži.