Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prológ Pretekov mieru ovládol favorizovaný Gautherat. Zo Slovákov bol najlepší Tuka

Pierre Gautherat podľa očakávania ovládol prvú etapu Pretekov mieru.
Pierre Gautherat podľa očakávania ovládol prvú etapu Pretekov mieru.www.zavodmiru.com
Najväčšia hviezda pelotónu, Francúz Pierre Gautherat (20), vyhral úvodnú etapu Pretekov mieru pre jazdcov do 23 rokov. V časovke dosiahol priemer viac ako päťdesiat kilometrov za hodinu a tesne si vybojoval žltý dres lídra prestížnych pretekov. Najlepší zo Slovákov skončil Samuel Tuka. Stratil devätnásť sekúnd a skončil 86.

"Bola to dobrá jazda, dal som do toho všetko. Chcel som ísť rýchlo cez zákruty, čo sa mi aj podarilo. Trať sa mi páčila, záver zjazdu bol veľmi rýchly. Mojím cieľom bolo vyhrať aspoň jednu etapu, takže som spokojný," povedal víťaz.

Podvečerný štart úvodnej časovky na námestí v Jeseníkoch a v priľahlých uliciach sa niesol v dobrej atmosfére, ľudia v dave lemovali bariéry a povzbudzovali pretekárov, ktorí bojovali na 3 100 metrov dlhom okruhu s prevýšením 22 metrov.

Na čele sa na dlhý čas usadil Mathieu Kockelmann z Luxemburska, ktorý trať preletel za 3:46 minúty, pričom nikto z pretekárov nesmel podľa pravidiel použiť špeciálny časovkársky bicykel ani prilbu.

Fanúšikovia sledovali výkony talentovaných cyklistov. Jack Rootkin Gray z Veľkej Británie sa rútil priemernou rýchlosťou 49,82 kilometra za hodinu a ujal sa vedenia. Ďalej ukázali svoju silu talentovaní mladíci z Nemecka. Moritz Kretschy zvládol okruh za 3:42 minúty, ale zakrátko ho porazil Tobias Buck-Gramcko, ktorý bol o necelú sekundu rýchlejší. Dán Carl Frederik Bevort sa časom 3:39,32 minúty nakrátko vyšvihol na prvú pozíciu. Skôr ako si však stihol vychutnať pocit z vedúcej pozície, do čela sa vrátil Nemec Henri Uhlig.

Z Česka bol najlepší štrnásty Pavel Novák
Z Česka bol najlepší štrnásty Pavel Novákwww.zavodmiru.com

Bol to však Gautherat, ktorý jazdí za AG2R Citroën z World Tour, kto podal skvelý výkon. Prekonal bájnu päťdesiatkilometrovú hranicu a okruh prešiel rýchlosťou 50,96 kilometra za hodinu. Dvadsaťročný cyklista, ktorý tento rok absolvoval monumenty Paríž-Roubaix a Tour of Flanders, je horúcim favoritom na celkové víťazstvo a famóznym výkonom si vybojoval hneď na úvod žltý dres.

Spomedzi Slovákov bol najlepší Samuel Tuka. Na vlaňajších MS Slovenska skončil ôsmy a v prológu v Jeseníkoch stratil devätnásť sekúnd. Obsadil 86. priečku. O dve sekundy viac stratili Adam Gross a Samuel Kováč. Ďalšie dve sekundy stratil Filip Lohinský. S 28 sekundovou stratou preťal cieľ Jakub Galovič a polminútu stratil Christian Haas.