Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rootkin-Gray vyhral záverečnú etapu Pretekov mieru, Francúz Huby oslavuje celkový triumf

Jack Rootkin Gray vyhral záverečnú etapu Pretekov mieru.
Jack Rootkin Gray vyhral záverečnú etapu Pretekov mieru.Barbora Reichová / Czech Tour
Jack Rootkin Gray (20) z Veľkej Británie vyhral vďaka dlhému a veľmi rýchlemu špurtu tretiu etapu Pretekov mieru do 23 rokov, ktorá viedla okolo Jeseníkov. Celkovým víťazom sa stal Francúz Antoine Huby (22), ktorý zvíťazil len o štyri sekundy pred dánskym mladíkom Simonom Dalbym (20).

Darilo sa českým cyklistom

Slovenskí pretekári nezaostávali. Medzi najlepšími sa ocitol Tuka. O dres bojoval Kováč, ktorý si vyskúšal únik. Z druhého miesta cielil na vrchársky dres. Podarilo sa mu to s deväťčlennou skupinou, ale keďže bola nebezpečná pre pelotón, viac ako 30 sekúnd si vypracovať nedokázala. Slovenský cyklista nakoniec preteky nedokončil. 

Záverečné dejstvo mladých nádejí bolo skvelým predstavením českých jazdcov. Milan Kadlec, ktorý patrí na súpisku vývojového tímu DSM, skončil v náročnej horskej etape, kde jazdci na 166,1 kilometroch nastúpali 2 682 výškových metrov, druhý v hlavnej skupine. Jakub Ťoupalík, ktorý je súčasťou súpisky Education EF World Tour talentov, skončil štvrtý.

"V špurte sme boli dvaja, ja a Kuba (Ťoupalík). A počas etapy sme sa mali dohodnúť, ako si budeme počínať. Nakoniec sa mi jazdilo dobre, ale na poslednom kruhovom objazde došlo k menšiemu zmätku. Pred etapou sme ho chceli prejsť po vonkajšej strane a nakoniec som ho prešiel po vnútornej, ale išlo to dobre," povedal v cieli etapy strieborný Kadlec, ktorého otec reprezentoval Českú republiku v dráhovej cyklistike.

Český cyklistický tím.
Český cyklistický tím.Barbora Reichová / Czech Tour

Huby si došiel pre triumf

Huby skončil v druhej etape pretekov druhý a v nedeľu sa mu podarilo udržať sa v hlavnej skupine, čím obhájil žltý dres pre celkového víťaza. "Bola to veľmi náročná etapa, niečo podobné ako v sobotu," povedal o niekoľkých strmých stúpaniach. "Francúzsky tím pracoval perfektne, musím za to chlapcom poďakovať. Mám rád Českú republiku, mám tu veľa priateľov a rád tu pretekám," dodal.

Najlepším slovenským cyklistom sa stal Samuel Tuka, keď obsadil konečné 35. miesto. Na celkového víťaza stratil takmer osem minút.

Zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže získal Dalby a 20-ročný pretekár z tímu Uno-X Dare Development vystúpil na najvyšší stupienok aj v boji o biely dres pre najlepšieho mladého jazdca. Kráľom vrchárov sa stal holandský cyklista Mike Schuch. Súťaž tímov na Pretekoch mieru vyhralo Portugalsko, ktoré vedie aj poradie Pohára národov.