Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Cieľovú bitku Belgičanov vyhral Philipsen, má druhý triumf. Líder Tour sa po 13. etape nemenil

Philipsen zdolal krajana van Aerta.
Philipsen zdolal krajana van Aerta.Profimedia
Jasper Philipsen (26) triumfoval v 13. etape 111. ročníka Tour de France. V špurte 165,3 km dlhej etapy z Agenu do Pau zdolal druhého krajana Wouta van Aerta (29), tretí finišoval Nemec Pascal Ackermann (30). V súboji o celkové prvenstvo zmena nenastala, v žltom drese je naďalej Slovinec Tadej Pogačar (25).

Philipsen si pripísal druhý triumf na tohtoročnej Tour, predtým uspel aj v 10. etape. Pogačar má na čele naďalej identický náskok 1:06 min na druhého Evenepoela, tretí je Vingegaard s mankom 1:14 min.

Cyklistov čakala v piatok prevažne rovinatá etapa, dve vrchárske prémie najnižšej štvrtej kategórie boli na trati až v záverečnej štvrtine. Dôležitým faktorom bol vietor, ktorý lákal veľa jazdcov do úniku, išlo sa v rýchlom tempe. Nie dlho po štarte sa podarilo od pelotónu odpútať viac ako dvadsiatke jazdcov, čo potešilo najmä tím muža v zelenom drese.

Líder bodovacej súťaže Girmay sa nemusel snažiť na jedinej šprintérskej v Nogare, ktorá prišla na pretras zhruba v polovici trate, únik vybral všetky body, najviac si vzal Grégoire. V pohotovosti však boli stajne s jazdcami pre celkové poradie, v úvode vyskúšal súperov na vetre najmä tím Visma Lease a Bike s Vingegaardom, no Pogačar i Evenepoel útok zachytili.

Približne 60 km pred cieľom vietor opäť zosilnel a pelotón sa začal trhať. Zaostal i víťaz 5. etapy Cavendish. Pelotón zlikvidoval únik ešte pred nájazdom do záverečných kopcov, o triumfe začali premýšľať klasikári a vrchári. Do problémov sa dostali ďalší šprintéri, najmä víťaz 6. etapy Groenewegen.

Oboma vrchárskymi prémiami prešiel ako prvý Johannessen tesne pred Carapazom, dvojicu dostihol pelotón 20 km pred cieľom. Úplný záver poznačil pád menej ako kilometer pred cieľom v strede okresaného pelotónu. Hlavní favoriti na prvenstvo sa mu však vyhli a Philipsen ukázal svoje rýchlostné kvality, keď zvládol dlhý špurt z prvej figúry. Girmay bol blízko k štvrtému triumfu, no nenašiel si ideálnu líniu a finišoval na 4. mieste.

V sobotu čakajú jazdcov opäť súboje vo vysokohorskom prostredí, 14. etapa má 151,9 km a vedie z Pau do St. Lary-Soulan. Záverečný výstup na Pla d'Adet patrí do najvyššej kategórie.

Výsledky 13. etapy (Agen - Pau, 165,3 km):

1. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin - Deceuninck) 3:23:09 h

2. Wout van Aert (Belg./Visma - Lease a Bike) rovnaký čas ako víťaz

3. Pascal Ackermann (Nem./Izrael - Premier Tech) rovnaký čas ako víťaz

4. Biniam Girmay (Eritrea/Intermarché - Wanty) rovnaký čas ako víťaz

5. Nikias Arndt (Nem./Bahrajn Victorious) rovnaký čas ako víťaz

Celkové poradie po 13. etape:

1. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 52:40:58 h

2. Remco Evenepoel (Belg./Soudal Quick-Step) +1:06 min

3. Jonas Vingegaard (Dán./Visma) +1:14 min

4. Joao Almeida (Portug./SAE Team Emirates) +4:20 min

5. Carlos Rodriguez (Šp./Ineos Grenadiers) +4:40 min