Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Definitívne KO? Pogačar opäť zničil súperov a má k dobru viac ako 5 minút

Tadej Pogačar sa v cieli poklonil. Tuší, že tretí celkový triumf z Tour je veľmi blízko.
Tadej Pogačar sa v cieli poklonil. Tuší, že tretí celkový triumf z Tour je veľmi blízko.AFP
Slovinský cyklista Tadej Pogačar (25) vyhral piatkovú 19. etapu 111. ročníka Tour de France a spravil zrejme finálny krok k zisku tretieho žltého dresu v kariére. Jazdec SAE Team Emirates sa presadil v záverečnom stúpaní a 144,6 km dlhú trasu z Embrunu do lyžiarskeho strediska Isola 2000 zvládol za 4:04:03 hodiny. Na cieľovom kopci skvelým spôsobom zmazal takmer trojminútové manko na Mattea Jorgensena (25) (Visma). Obhajca žltého dresu a priebežne druhý jazdec celkového poradia Jonas Vingegaard (27) (Visma) prišiel do cieľa s mankom 1:42 min a v celkovom poradí sa jeho strata navýšila už na 5:03 min.

Jedna z kráľovských etáp mala na programe tri veľmi náročné stúpania Col de Vars, Cime de la Bonette a cieľový Isola 2000. Spolu viac ako 58 kilometrov stúpaní, pričom najdlhšie malo 22,9 km so sklonom 6,9%. Horský profil trate od úvodu nahrával úniku, o ktorý sa bojovalo a dopredu sa dostalo deväť pretekárov. Medzi nimi aj jeden z okruhu favoritov etapy Richard Carapaz (EF Education).

Ekvádorčan vyhral prvú horskú prémiu Col de Vars (18,8 km, 5,7 %). Vo virtuálnom poradí sa dotiahol vo vrchárskej súťaži na druhého Vingegaarda a po druhom kopci Cime de la Bonette (22,9 km, 6,9 %) sa Carapaz dostal o 20 bodov cez Pogačara v súťaži o bodkovaný dres.

Na čele sa držala s Carapazom pätica Jorgenson a Wilco Kelderman (obaja Visma), Simon Yates (Jayco), Jai Hindley (Bora) a Cristian Rodriguez (Arkea). Skupina mala na vrchole druhej horskej prémie takmer štvorminútový náskok. Postupne sa okrem jazdcov v úniku začala upriamovať pozornosť aj na skupinu prenasledovateľov, v ktorej dobre pracoval SAE Team Emirates pre Pogačara a Vingegaardova Visma mala náročnú situáciu prekvapiť priebežného lídra nejakým atakom v záverečnom 16,1 km dlhom stúpaní pri priemernom sklone 7,1 %.

Štrnásť kilometrov pred cieľom vypadol z vedúcej skupiny Hindley, po chvíli aj Rodriguez a 13,5 km pred cieľom vyskúšal nástup Jorgenson. Desať kilometrov pod vrcholom Isola sa vydal stíhať amerického jazdca Carapaz, ktorý sa odpútal Keldermanovi s Yatesom. Čoraz menšia skupina okolo Pogačara skracovala náskok čela, na čo reagoval muž v žltom 10 km pod vrcholom a bleskurýchle ukrajoval z viac ako dva a pol minútového manka.

Bránou, ktorá signalizovala 5 000 metrov do cieľa, strácal Pogačar menej ako minútu. Neuveriteľné tempo slovinského pretekára nedávalo žiadnu šancu Jorgensenovi, aby svoj útok doviedol do úspešného konca, čo sa potvrdilo a suverén 111. ročníka zrejme prinútil Vingegaarda k definitívnej kapitulácii.