Druhú etapu TdF vyhral debutant Vauquelin, preteky videli duel Pogačara s Vingegaardom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Druhú etapu TdF vyhral debutant Vauquelin, preteky videli duel Pogačara s Vingegaardom

Vauquelin zaknihoval cenný triumf.
Vauquelin zaknihoval cenný triumf.Profimedia
Kevin Vauquelin (23) zvíťazil v druhej etape 111. ročníka Tour de France a dosiahol najväčší úspech v kariére. Pretekár stajne Arkéa–B&B Hotels sa presadil z úniku v záverečnom stúpaní a 199,2 km dlhú trasu z Cesenatica do Bologne zvládol za 4:43:42 hodiny. Druhý skončil Jonas Abrahamsen (28), ktorý získal zelený aj bodkovaný dres, a tretí bol ďalší Quentin Pacher (32). Žltý dres pre lídra celkového poradia získal Tadej Pogačar (25). Aj druhý deň sa tak presadil únik a opäť zvíťazil francúzsky pretekár.

Ani v druhej etape nečakala na pelotón rovinatá trasa. Aj keď boli kopce menšie ako v sobotu, no bolo ich šesť a boli prudké. Posledný na San Luca bol dlhý len dva kilometre, mal priemerný sklon až 10,4% a maximálny až 20%. Pelotón ho musel zdolať na záverečných 30 km dvakrát, pričom druhýkrát len 12 km pred páskou.

Etapa bola ideálna pre únik, klasikárov, ale aj pre dynamických vrchárov, preto sa očakával aj možný útok niekoho z ašpirantov na celkové poradie. V Taliansku opäť panovali vysoké teploty, ktoré sa vyšplhali nad 33 stupňov v tieni.

Podľa predpokladov sa hneď po štarte útočilo a od balíka sa odtrhla 10-členná skupina, v ktorej boli Rodríguez, Vauquelin, Teunissen, Laurance, Oliviera, Pacher, Tejada, Houle, Jegat a držiteľ bodkovaného dresu Abrahamsen. Ich náskok sa začal rýchlo zvyšovať a pelotón im v polovici trate doprial viac ako osem minút.

Abrahamsen bol v úniku aj v prvej etape, ale vôbec to na ňom nebolo badať a na prvý štyroch horských prémiách zobral maximum bodov, pričom prvý bol aj na rýchlostnej. Medzitým došlo v pelotóne k pádu, no De Plus, van Aert aj Jorgenson pokračovali.

Pelotón začal výraznejšie sťahovať z náskoku v závere etapy, ale keď únik prešiel prvýkrát stúpanie San Luca, zostali mu takmer štyri minúty a bolo jasné, že víťaz vzíde z neho. Na kopci bol opäť prvý Abrahamsen, pri záverečnom stúpaní mu však ušiel Vauquelin, ktorý akoby zapol nový motor a na vrchole San Luca mal pred Nórom 45 sekúnd.

Do cieľa zostávalo už len klesanie a asi šesť km po rovine. Pelotón strácal necelé štyri minúty, na stúpaní v ňom určovali tempo SAE a Bora a krátko pred vrcholom vyrazil Pogačar. Okamžite bol za ním Vingegaard, ale nikto iný. Dvojica sa odpútala od skupiny aj Bardeta, ktorý tak mohol prísť o žltý dres. Onedlho bolo zrejmé, že oň príde, keďže Vingegaard Pogačarovi na rozdiel od uplynulých rokov striedal a dvojica spolupracovala.

Nič to nezmenilo na najväčšom úspechu Vauquelina, ktorý dosiahol piate, jednoznačne najväčšie víťazstvo v kariére. Pogačara s Vingegaardom v závere taktizovali a dostihli ich Richard Carapaz i Remco Evenepoel. V cieli mali všetci rovnaký čas, ale Slovinec lepšie čiastkové výsledky, a tak išiel do žltého.

Výsledky 2. etapy (Cesenatico - Bologna, 199,2 km):

1. Kevin Vauquelin (Fr./Arkea-B&B Hotels) 4:43:42 h

2. Jonas Abrahamsen (Nór./Uno-X) +36 s

3. Quentin Pacher (Fr./Groupama-FDJ) +49

4. Cristian Rodriguez (Šp./Ineos Grenadiers)

5. Harold Tejada (Kol./Astana Qazaqstan) obaja rovnaký čas

Celkové poradie:

1. Pogačar 9:53:30 h

2. Evenepoel

3. Vingegaard

4. Carapaz všetci rovnaký čas

5. Romain Bardet (Fr./DSM-firmenich) +6 s