Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kráľ šprintérov Girmay by na Tour rád videl viac Afričanov: Cyklistika zatiaľ nie je globálna

Girmay zaknihoval na Tour tretí triumf.
Girmay zaknihoval na Tour tretí triumf.AFP
Biniam Girmay (24) je doterajším šprintérskym kráľom Tour de France. Z prvých 12 etáp vyhral tri a je suverénnym lídrom bodovacej súťaže. Pred necelými dvoma týždňami v Turíne sa stal prvým africkým jazdcom tmavej pleti, ktorý na najprestížnejších cyklistických pretekoch oslavoval etapový triumf, v pelotóne by preto rád videl väčšiu rozmanitosť.

Majiteľ zeleného dresu vyhlásil: "Prial by som si, aby na najvyššej úrovni bolo viac čiernych cyklistov." Okrem víťazstva v tretej skúške aktuálneho ročníka sa Girmay radoval aj v ôsmej a dvanástej etape. Naposledy zvíťazil vo štvrtok, keď ovládol hromadný špurt vo Villeneuve-sur-Lot. V cieli tesne porazil Wouta van Aerta a Pascala Ackermanna.

Po historicky tretej výhre pre Eritreu sa zamyslel nad tým, prečo v pelotóne chýba viac Afričanov. "Cyklistika zatiaľ nie je globálnym športom. Myslím si, že by po tohtoročnej Tour tímy mohli vyskúšať viac jazdcov z Afriky. Som tu jediný čierny jazdec, ale dúfam, že nás bude pribúdať."

Girmay je len tretím Afričanom, ktorý vyhral etapu na Tour. Pred ním sa to podarilo len Robbiemu Hunterovi a Darylovi Impeyovi z Juhoafrickej republiky. "Dúfam, že som svojím víťazstvom pomohol africkej cyklistike," priznal Girmay.

Eritrejský cyklista vedie poradie bodovacej súťaže o viac ako 100 bodov pred obhajcom zeleného dresu Jasperom Philipsenom. "Som v najlepšej forme svojho života. Každé ráno vstanem, pozriem sa do zrkadla a poviem si, že v ten deň musím prežiť na maximum. Vyhrať tri etapy na pretekoch je úžasné. Po poslednom víťazstve mi z domu prišlo skoro 600 správ," priznal.