Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Malé víťazstvo pre Pogačara. Slovinec si do druhého týždňa dodal impulz

Pogačar v akcii počas 9. etapy.
Pogačar v akcii počas 9. etapy.Reuters
Pred štyrmi dňami vyzeral Tadej Pogačar (24) ako prilepený na ceste, keď ho v Pyrenejách bránil jeho veľký súper Jonas Vingegaard (26). V nedeľu to už bola úplne iná pesnička. Slovinec takmer zlikvidoval stratu na lídra celkového poradia Tour de France.

Malé víťazstvo

Pogačar zaútočil v najstrmšej časti 13,3 kilometrového Puy de Dôme. Stúpanie, ktoré prispelo k vzniku legendy Tour a v predvečer prvého dňa odpočinku nechal za sebou dánskeho cyklistu. Podarilo sa mu znížiť Vingegaardov náskok na 17 sekúnd.

Po nešťastí na Col de Marie Blanque to bolo druhýkrát, čo Pogačar ukrojil z manka. Už vo štvrtok predviedol, že sa nechce vzdať a Vingegaarda nechal za sebou v stúpaní na Cauterets-Cambasque.

"Nie je to víťazstvo, ale malé víťazstvo," povedal po deviatej etape Pogačar, ktorý preťal cieľovú pásku osem sekúnd pred lídrom tímu Jumbo Visma. Michael Woods z Kanady vyhral 182,5 km dlhú etapu z úniku dňa s náskokom viac ako osem minút.

Hoci Slovinec priznal, že sa obával horúčavy, vyzeral takmer nezničiteľne, keď teploty na cestách Puy de Dôme dosahovali 32 stupňov Celzia. "Bol to pohodový deň až do posledného stúpania. Hneď som cítil, že mám dobré nohy, ale pre istotu som si ich nechal na posledných 1,5 km," povedal jazdec UAE Emirates.

Vrchol bez fanúšikov

Práve s blížiacim sa vrcholom etapy zaútočil Tadej Pogačar z malej skupiny vrchárov. Nasledovať ho mohol len dánsky protivník, ktorý robil, čo mohol, aby sa udržal v tesnom závese. "Keď som zaútočil, videl som jeho tieň a videl som, že ide na plný plyn. Tlačil som stále viac a viac, až som sa ho striasol a pokračoval v úsilí až do cieľa," objasnil Pogačar v cieli.

Posledné štyri kilometre sa pretekalo takmer v tichu, keďže fanúšikovia a tímové autá nemali povolený vstup na úzky vrchol, čo vytvorilo strašidelnú atmosféru. Slovinský cyklista by bol radšej, keby mu ľudia dodajú energiu až do konca.

"Bolo by dobré mať tam fanúšikov, ale aj tak to bolo veľmi pekné," zdôraznil. Priznal, že na krátky moment zapochyboval, no telo mu okamžite povedalo, že nedeľa je jeho deň.

"Trochu som sa bál, lebo športoví riaditelia mi hovorili, že je to také ťažké, strmé, ale v skutočnosti sa mi to nezdalo až také. Dnes sme leteli do kopca," prízvukoval. V pondelok si jazdci oddýchnu, čaká ich prvý voľný deň.