Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Myslel som si, že zomriem. Vingegaard priblížil chvíle strachu o život

Pogačar (vľavo) a Vingegaard sú hlavnými favoritmi na triumf z TdF.
Pogačar (vľavo) a Vingegaard sú hlavnými favoritmi na triumf z TdF.Profimedia
Jonas Vingegaard (27) bol po ťažkom páde na aprílových pretekoch Okolo Baskicka na smrť vystrašený. Dánsky cyklista chvíľu uvažoval aj o tom, že ukončí svoju profesionálnu kariéru.

Vingegaard počas voľného dňa 111. ročníka Tour de France priznal: "Bolo to také zlé, že som si myslel, že zomriem. Ako som tam tak ležal, pomyslel som si, že ak toto prežijem, prestanem bicyklovať. Teraz som však tu." 

Dvojnásobný šampión najprestížnejších cyklistických pretekov (2022 a 2023) bol pred nehodou najväčším favoritom na tohtoročný triumf. Po 9. etapách je v celkovom poradí tretí, na Slovinca Tadeja Pogačara stráca 1:15 min.

K hromadnému pádu došlo 4. apríla, Vingegaard si vtedy zlomil kľúčnu kosť, niekoľko rebier a prst. Najväčším problémom však boli poškodené pľúca. Udalosť vraj veľmi zasiahla aj jeho manželku Trine Hansenovú. "Moja rodina tu bola vždy pri mne a veľmi ma podporovala. Ale áno, aj Trine si myslela, že zomriem, keď ma tam videla ležať na zemi," vravel Dán.

Vingegaarda po nedeľnej "štrkovej" etape vo Francúzsku kritizovali Pogačar i Belgičan Remco Evenepoel za defenzívnu taktiku a nedostatok guráže. Jazdec tímu Visma - Lease a Bike po nej povedal, že nechcel riskovať ďalšie zdravotné problémy.

"Po nehode na Okolo Baskicka som si uvedomil, o čom je život. Dôležitejšia je rodina a život samotný, než cyklistika, takže v tomto ohľade cítim menší tlak a viac si to užívam," vravel Dán.

Pogačar a Evenepoel kritizujú taktiku Vingegaarda. Bojí sa, len ma nasledoval, vraví Slovinec