Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pogačar a Evenepoel kritizujú taktiku Vingegaarda. Bojí sa, len ma nasledoval, vraví Slovinec

Pogačar (vpravo) vedie celkové poradie TdF.
Pogačar (vpravo) vedie celkové poradie TdF.Profimedia
Tadej Pogačar (25) je spokojný s doterajším vývojom 111. ročníka Tour de France. Jazdec zo SAE Team Emirates je po úvodných deviatich dňoch na čele celkového poradia pred Remcom Evenepoelom (24) i svojím najväčším rivalom Jonasom Vingegaardom (27). Po nedeľnej 9. etape so štartom i cieľom v Troyes, ktorá obsahovala štrkové úseky, však kritizoval taktiku Dána a jeho tímu.

Pogačar, ktorý sa pokúša o tretí celkový triumf na najprestížnejších cyklistických pretekoch, uviedol: "Som veľmi spokojný s tým, ako sa veci momentálne vyvíjajú." V nedeľu sršal aktivitou a niekoľkokrát sa pokúsil rozbiť skupinu favoritov, čo mu však zhatil Vingegaard. Keď sa na neho dotiahol spolu s tímovým kolegom Jorgensonom, odmietali Slovincovi striedať, a tak trojicu dostihli ďalší pretekári zo skupiny lídrov na celkové poradie. Pogačar a Vingegaard prišli aj o šancu na etapový triumf, keďže medzera na únik sa nezmenšila.

"Čakal som, že pôjdu po mne, mám však taký pocit, že podceňujú Evenepoela, Rogliča a ostatných chalanov. Ja a Jonas sme mohli mať náskok pred ostatnými favoritmi," uviedol líder poradia po etape.

Vingegaard bol podľa neho príliš defenzívny. "Škoda, že sme do toho s Remcom a Jonasom nešli spolu. Myslím si, že je to pre taktiku Vismy, inak by sme boli na pódiu my traja. Boja sa ma a jednoducho ma len nasledovali," zhodnotil.

Žltý dres ostáva na tele Pogačara.
Žltý dres ostáva na tele Pogačara.TASR

V Troyes nakoniec triumfoval Francúz Anthony Turgis, ktorý zdolal v špurte osemčlennej skupiny Pidcocka či Geeho. Favoriti prišli do cieľa s mankom 1:46 minúty, Vingegaardova taktika v etape sa nepozdávala ani Evenepoelovi:

"Myslím si, že ja a Tadej sme neboli spokojní, pretože dnes sa možno mohlo rozhodnúť o celej Tour. Musíme akceptovať taktiku i rôzne situácie, ale niekedy treba mať aj guráž, čo Jonasovi nanešťastie chýbalo. Nie je to však problém, Tour sa ešte nekončí, akceptujem dôvody, prečo nešiel dopredu."

Evenepoel zažíva na Tour skvelý debut, v piatkovej časovke zaznamenal svoje prvé víťazstvo a v celkovom poradí zaostáva za Pogačarom o 33 sekúnd. Držiteľ bieleho dresu pre najlepšieho mladého pretekára však môže stratiť v horských etapách tretieho týždňa. Vingegaard, ktorého štart vo Francúzsku bol po zranení pľúc a kľúčnej kosti otázny, má na Pogačara manko 1:15 min.

Dvojnásobný šampión TdF nechcel v "štrkovej" etape riskovať ďalšie zdravotné problémy: "Po nehode na Okolo Baskicka som si uvedomil, o čom je život. Dôležitejšia je rodina a život samotný, než cyklistika, takže v tomto ohľade cítim menší tlak a viac si to užívam."

Nedeľa na TdF patrila Turgisovi.
Nedeľa na TdF patrila Turgisovi.TASR

Vingegaard zároveň pochválil Pogačara za skvelý výkon. "Tadej bol jednoznačne najsilnejší. Ani sme nerozmýšľali nad únikom, pretože on sám bol veľmi rýchly. Pomysleli sme si, že bude lepšie držať tím pokope, keby sa niečo stalo. Naším cieľom bolo nestratiť čas, čo sa nám podarilo." Za úvodnou trojicou figuruje v poradí Pogačarov krajan Primož Roglič.

Najväčším favoritom na celkový triumf je tak po deviatich dňoch Pogačar, ktorý už tento rok vyhral Giro d'Italia. V prípade víťazstva by sa stal prvým cyklistom po 26 rokoch, ktorý zaznamenal prestížne double. Naposledy sa to podarilo Talianovi Marcovi Pantanimu v roku 1998.