Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pogačar nechce zopakovať minulý rok. V poslednom týždni očakáva tvrdé dánske útoky

Žltý dres háji stále Tadej Pogačar.
Žltý dres háji stále Tadej Pogačar.AFP
Kráľovná cyklistiky má za sebou posledný deň voľna a pred sebou záverečný týždeň bojov o žltý dres. Celkom jednoznačne zatiaľ vedie Tadej Pogačar (25). Slovinec však v pondelok predpovedal "ohňostroj" útokov v posledných dňoch Tour de France. Očakáva, že obhajca prvenstva Jonas Vingegaard (27) pripravuje zúfalý útok na titul.

Šampión z rokov 2020 a 2021 Pogačar vedie pred dvojnásobným víťazom Vingegaardom o tri minúty a deväť sekúnd, pričom do konca zostáva šesť etáp, z ktorých tri sú potenciálne rozhodujúce. Slovinský cyklista počas uplynulého víkendu zasadil rivalovi takmer zdrvujúci úder, keď ovládol obe horské etapy.

Napriek tomu nelieta v oblakoch. Stojí nohami pevne na zemi, keďže si až veľmi dobre pamätá, čo sa stalo pri podobne vyrovnanej bitke počas minuloročnej edície Tour de France. Pogačar v treťom týždni vyhorel a na celkového víťaza z Dánska stratil sedem minút a 29 sekúnd. 

"Myslím, že tento týždeň bude ešte viac ohňostrojov, takže sa budeme musieť sústrediť," odpovedal Slovinec jasne na otázku o Vingegaardovom pondelkovom tvrdení, že sa súboj ešte zďaleka neskončil. "Určite niečo plánujú, možno v piatok alebo v sobotu, ale nie v oboch prípadoch," predpovedá.

Pogačar sa oprávnene obáva piatku vzhľadom na nadmorskú výšku, keďže Tour vystúpa do zriedkavých 2 800 metrov a očakávajú sa aj vysoké teploty.

"Col de la Bonnette sa mi páči, bol som tam vlani v auguste a pozdáva sa mi aj zjazd z Isoly," uviedol aktuálny celkový líder 111. ročníka cyklistických pretekov.

Sobotňajšia 20. etapa bude taktiež naháňať favoritom strach pre množstvo stúpaní a opäť pocit úmorného tepla. "V sobotu sa pôjde v okolí môjho bydliska, bude to pre mňa akási domáca etapa," nadviazal 25-ročný pretekár, ktorý žije s priateľkou - slovinskou cyklistkou - Urškou Žigartovou v Monaku.

"Jonas povedal, že nepôjde domov bez boja, a preto budem potrebovať okolo seba čo najviac mojich kolegov," uzavrel Pogačar, ktorý však nedeľu bude musieť zvládnuť sám, keďže je na programe časovka jednotlivcov. 

Jeden z najlepších výkonov v živote na Pogačara nestačil, Vingegaard však obhajobu nevzdáva