Prvý Afričan čiernej pleti, ktorý vyhral etapu na TdF. Tretí deň pre Girmaya, v žltom Carapaz

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prvý Afričan čiernej pleti, ktorý vyhral etapu na TdF. Tretí deň pre Girmaya, v žltom Carapaz

Birmay sa stal nečakaným víťazom tretej etapy tohtoročnej TdF.
Birmay sa stal nečakaným víťazom tretej etapy tohtoročnej TdF.Reuters
Eritrejský cyklista Biniam Girmay (24) triumfoval v pondelkovej tretej etape 111. ročníka Tour de France. Jazdec tímu Intermarche-Wanty sa presadil v záverečnom hromadnom špurte a 230,8 km dlhú trasu z Piacenzy do Turína zvládol za 5:26:48 hodiny. Druhý finišoval Kolumbijčan Fernando Gaviria (Movistar) a tretí skončil Belgičan Arnaud de Lie (Lotto-Dstny). Do žltého dresu sa obliekol Ekvádorčan Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), no medzi lídrami v celkovom poradí nenastali žiadne časové zmeny.

Po náročnom úvode tohtoročnej edície nasledovala prvá rovinatá etapa a pelotón ju poňal oddychovo. V úvode sa síce pokúsil o únik líder súťaže vrchárov Jonas Abrahamsen s kolegom z Uno-X Johannesom Kulsetom, no nik ich nenasledoval a tak po pár kilometroch počkali na balík. Ten išiel pomalým tempo bez ďalších útokov.

V rovinatej etape prešiel za prvú hodinu len 37 km a rýchlosť sa nezvýšila ani v ďalšom priebehu. Dianie oživila rýchlostná prémia, na ktorej zdolal Mads Pedersen (Lidl-Trek) Jaspera Philipsena (Alpecin-Deceuninck), no po nej sa vrátilo všetko do starých koľají.

Asi 60 km pred páskou si Fabien Grellier povedal, že to trochu oživí a vyrazil do úniku, ktorý nemal šancu doviesť do cieľa, no asi 30 km predvádzal svoje tímové farby TotalEnergies na čele. V záverečných 20 km sa už začalo bojovať o pozície a rýchlosť stúpla na približne 55 km/h. Menší pád mal Casper Pedersen (QuickStep), ale rýchlo sa vrátil na bicykel. Šesť km pred páskou mal problémy Mathieu van der Poel a nemohol tak rozbehnúť Philipsena v špurte.

Dva km pred cieľom prišlo k hromadnému pádu a z hry vypadlo viacero šprintérov. Z triumfu sa nakoniec tešil a postaral sa o prekvapenie Girmay, ktorý sa vyviezol za Madsom Pedersenom a vyhral. Druhý bol Gaviria a tretí de Lie, Pedersen skončil štvrtý.

Girmay je prvý Eritrejčan a zároveň prvý Afričan čiernej pleti, ktorý získal etapový vavrín na Tour. "Odkedy som začal s cyklistikou, ani som nesníval, že niekedy budem štartovať na Tour de France. A teraz mám víťazstvo," povedal so slzami v očiach.

V utorok sa pelotón presunie cez Alpy do Francúzska a čaká ho prvá ťažká horská skúška, s dvoma horským prémiami 2. kategórie a na záver najvyššou na legendárnom priesmyku Col du Galibier (22,9 km, 5,1%).