Rekord ikonického Merckxa je prekonaný. Cavendish si pripísal 35. etapové víťazstvo na TdF

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rekord ikonického Merckxa je prekonaný. Cavendish si pripísal 35. etapové víťazstvo na TdF

Cyklistika-TdF: Cavendish má rekord, v žltom drese je naďalej Pogačar
Cyklistika-TdF: Cavendish má rekord, v žltom drese je naďalej PogačarTASR
Mark Cavendish (39) triumfoval v stredajšej etape 111. ročníka Tour de France. Rovinatú 177 km dlhú trať zo St. Jean Maurienne do St. Vulbas absolvoval za 4:08:46 h a zaknihoval rekordné 35. etapové víťazstvo na Tour. Prekonal fenomenálneho Belgičana Eddyho Merckxa (79) s 34 víťazstvami.

Cavendish zdolal v špurte druhého Belgičana Philipsena, tretí bol Nór Kristoff. Na čele priebežného poradia zostal Slovinec Pogačar z tímu SAE Team Emirates. "Sám tomu nemôžem uveriť. Mám za sebou veľa pádov a vzostupov. Chcel som vyhrať etapu. Išli sme do toho, bol to risk, ale som šťastný. Vyšlo to tak, ako malo," povedal Brit v cieli.

Piata etapa bola lákadlom pre špurtérov a o únik nemal spočiatku nikto záujem. V úvode to skúšal štvrtý muž celkového poradia Ayuso, ale po štyroch kilometroch ho pohltili. Po ďalších pokusoch šliapol do pedálov Vercher z TotalEnergies, ktorý spolu Russom (Groupama) vytvorili klasický únik.

Dráma sa odohrala v pelotóne 59 kilometrov pred cieľom, keď prišlo k pádu viacerých pretekárov. Spôsobil ho Pogačar, ktorého súperi nechtiac mierne vytlačili k stredovému ostrovčeku s dopravnou značkou. Tej sa síce vyhol, ale zapríčinil kolíziu Mohoriča, ktorý šiel za ním. Ten hneď stiahol na zem za ním idúceho kolegu Bilbaa a ďalších asi šesť pretekárov. Nikomu sa však nič nestalo.

Neskôr začalo pršať, čo cyklistov nútilo k väčšej opatrnosti, ale pelotón pracoval dobre a Russoa s Vercherom pohltil 36 km pred cieľom. V hromadnom dojazde došlo aj k pádu, najviac síl mal v závere skúsený Brit.

Tour de France - 5. etapa:

1. Mark Cavendish (V.Brit./Astana Qazaqstan) 4:08:46 h

2. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin – Deceuninck) rovnaký čas

3. Alexander Kristoff (Nór./Uno-X Mobility) rovnaký čas

4. Arnaud De Lie (Belg./Lotto Dstny) rovnaký čas

5. Fabio Jakobsen (Hol./dsm-firmenich PostNL) rovnaký čas

Celkové poradie:

1. Tadej Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 23:15:24 h

2. Remco Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) +45 s

3. Jonas Vingegaard (Dán./Visma – Lease a Bike) +50 s

4. Juan Ayuso (Šp./UAE Emirates) +1:10 min

5. Primož Roglič (Slovin./Red Bull – BORA – hansgrohe) +1:14 min