Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rytier Cavendish. Legendárny cyklista môže používať titul Sir

Cavendish môže používať titul Sir.
Cavendish môže používať titul Sir.ANDREW MATTHEWS / POOLAFP
Následník britského trónu, princ William, v stredu pasoval cyklistu Marka Cavendisha (39) na rytiera. Hviezdny šprintér dostal ocenenie na Windsorskom zámku za svoj prínos športu a charitatívnu činnosť. Titul udelil Cavendishovi kráľ Karol III. a svetový šampión v cestnej i dráhovej cyklistike tak môže používať titul Sir. Po ceremónii pre BBC potvrdil, že tohtoročná rekordná Tour de France bola jeho poslednou.

Britský kráľ Cavendisha vyznamenal ešte predtým, ako v júli svojím 35. etapovým triumfom na Tour de France prekonal historický rekord legendárneho Eddyho Merckxa. O ďalšie zlepšenie sa už nepokúsi. "Tento rok ma ešte čakajú preteky a bude naozaj príjemné pretekať ako rytier-komandér. Ale už skôr som povedal, že ďalšia Tour nebude," zopakoval.

Rodák z ostrova Man vyhral aspoň jednu bodovaciu súťaž na každej z Grand Tour, pričom na Starej dáme sa mu to podarilo dvakrát (2011 a 2021). Tohtoročné 15. vystúpenie bolo podľa jeho slov zároveň posledným. V profesionálnom pelotóne má Cavendish na konte 165 víťazstiev, z toho 55 na Grand Tours: 35 na Tour de France, 17 na Giro d'Italia a tri na Vuelte.

Cavendish získal titul majstra sveta v cestnej cyklistike v roku 2011 a o päť rokov neskôr pridal do zbierky striebro, keď ho na páske predbehol Slovák Peter Sagan. Preslávil sa tiež na dráhe, je strieborným olympijským medailistom z Ria de Janeiro 2016 a trojnásobným majstrom sveta v madisone (2005, 2008 a 2016).