Snová etapa pre Pogačara. Dvanástym triumfom na Tour vyrovnal Sagana a je opäť v žltom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Snová etapa pre Pogačara. Dvanástym triumfom na Tour vyrovnal Sagana a je opäť v žltom

Tadej Pogačar sa po štvrtej etape vrátil do žltého dresu.
Tadej Pogačar sa po štvrtej etape vrátil do žltého dresu.Reuters
Tadej Pogačar (25) dokonale splnil svoj plán, keď v utorok na Tour de France zaútočil ako prvý a nechal obhajcu prvenstva Jonasa Vingegaarda (27) za sebou takmer o minútu. Pre Slovinca to bolo dvanáste víťazstvo na kráľovnej cyklistiky, ktorým vyrovnal v počte etapových triumfov Petra Sagana.

Šampión z rokov 2020 a 2021, ktorý sa snaží stať prvým cyklistom od roku 1998, ktorému by sa podarilo získať double z Grand Tours - Giro d'Italia/Tour - po Marcovi Pantanim, sa presadil v štvrtej etape na vrchole Col du Galibier a v následnom zjazde do Valloire svoj náskok ešte zvýšil.

Slovinec získal nielen etapové víťazstvo, ale aj naspäť žltý dres pre celkového lídra, keďže Vingegaard, ktorý ho najprv kopíroval pri útoku, stratil a v závere sa viditeľne trápil. Pogačar vedie pred Belgičanom Remcom Evenepoelom o 45 sekúnd, obhajca minuloročného triumfu z Dánska je na treťom mieste (50 sekúnd). 

Tadej Pogačar ťažil v dlhom stúpaní na Galibier z dobrej práce svojich kolegov z tímu SAE Emirates, ktorí odizolovali Vingegaarda i ďalších favoritov a pripravili pôdu pre útok svojmu lídrovi.

"Bol to viac-menej plán a splnili sme ho celkom dobre. Som maximálne spokojný. Bola to ako etapa zo sna a tak nejak som ju zakončil," hodnotil v cieli Pogačar.

"Chcel som dnes ísť tvrdo, keďže túto etapu veľmi dobre poznám. Trénoval som tu už viackrát a cítil som sa tu ako doma. Na štarte som si veril a mal som dobré nohy."

Pogacar naznačil, že mohol zaútočiť skôr, ale protivietor v stúpaní ho prinútil počkať. "Zo začiatku fúkal v stúpaní silný protivietor, ale tím odviedol super prácu, keď ma chránil," vysvetlil.

"Nechcel som zaútočiť príliš skoro pre spomínaný vietor. Zjazd som celkom poznal, ale trochu ma prekvapila mokrá cesta v prvých zákrutách. Som spokojný so svojou formou a s tým, ako sa cítim," uzavrel víťaz štvrtej etapy. Slovinec doplnil, že Tour berie deň po dni a nepozerá sa príliš dopredu.