Tour de France sa teší na štvrté dejstvo bitky Pogačar - Vingegaard, Cavendish chce rekord

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tour de France sa teší na štvrté dejstvo bitky Pogačar - Vingegaard, Cavendish chce rekord

Vingegaard (vľavo) a Pogačar sú opäť horúcimi ašpirantmi na triumf.
Vingegaard (vľavo) a Pogačar sú opäť horúcimi ašpirantmi na triumf.Profimedia
Už 111. ročník najslávnejších cyklistických pretekov Tour de France odštartuje v sobotu vo Florencii a opäť by to mal byť súboj dvoch veľkých rivalov a dvojnásobných víťazov z predchádzajúcich rokov Jonasa Vingegaarda (27) a Tadeja Pogačara (25). Kým vlani mal tesne pred štartom zdravotné problémy slovinský pretekár, teraz ich má jeho súper, ktorý sa len prednedávnom zotavil z ťažkých zranení a je otázne, v akej forme príde na Tour.

Tour sa po 12 rokoch bude konať bez slovenskej účasti, keďže Peter Sagan už avizoval koniec kariéry a s "cestou" sa rozlúči na domácich pretekoch Okolo Slovenska. Slávne podujatie odštartuje už 26. raz mimo Francúzka a premiérovo v histórii v Taliansku. Organizátori posunuli štart o týždeň skôr pre parížsku olympiádu a zmenili aj cieľ pretekov. Ten býva už dlhé roky tradične na Elyzejských poliach, no tentoraz sa presunul na francúzsku riviéru.

Najväčší favoriti na žltý dres sú rovnakí ako vlani. Pogačar vyhral Tour v rokoch 2020 a 2021, Vingegaard ho nasledoval v rokoch 2022 a 2023. Dán však potvrdil svoju účasť len deväť dní pred štartom a je otázne, akú formu si prinesie. Ešte začiatkom apríla mal totiž ťažký pád na pretekoch Okolo Baskicka, kde si zlomil kľúčnu kosť, niekoľko rebier a poškodil si pľúca. Začiatkom mája oznámil, že začal s ľahkým tréningom a neskôr odcestoval na vysokohorskú prípravu do francúzskeho strediska Tignes.

Vingegaardov tím Visma-Lease a Bike minulý štvrtok potvrdil, že sa dostatočne zotavil a môže na francúzskych cestách štartovať. "Som nadšený, že budem môcť štartovať na Tour. Uplynulých pár mesiacov nebolo ľahkých, ale ďakujem svojej rodine a tímu Visma-Lease a Bike za ich neochvejnú podporu. Pracovali sme spolu, aby sa to podarilo a dostali sme sa až do tohto momentu. Cítim sa dobre a som veľmi motivovaný," povedal.

Favorit však utrpel ranu aj krátko pred začiatkom, keďže pre Covid-19 nemôže štartovať jeho "dvorný" domestik v kopcoch Sepp Kuss. Naopak, v tíme Visma figuruje aj Wout van Aert. Belgičan sa dal dokopy po páde na marcovej klasike Dwars door Vlaanderen.

V opačnej pozícii je Pogačar, ktorý má doteraz takmer perfektnú sezónu. V jej úvode vyhral Strade Bianche, na Miláno - San Remo skončil tretí a následne suverénne vyhral Okolo Katalánska. Po mesačnej pretekárskej pauze ovládol po 35 km dlhom sóle monument Liege - Bastogne - Liege a pri svojej prvej účasti triumfoval absolútne dominantným spôsobom na Gire, kde vyhral o desať minút pred konkurenciou. Dokopy nazbieral v sezóne už štrnásť triumfov.

"Mám pocit, že som sa od Gira posunul dopredu a moja forma je lepšia, ako som očakával. Trochu som si otestoval nohy, a úprimne, nikdy som sa na bicykli necítil takto dobre," povedal pre stránku jeho tímu SAE Team Emirates.

Za dvojicou hlavných favoritov na "maillot jaune" nasleduje viacero ďalších ašpirantov na celkové poradie. Prvýkrát sa na Tour predstaví Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step). Dvadsaťštyriročného Belgičana taktiež zbrzdil pád a zlomeniny na Okolo Baskicka, no po rekonvalescencii už odjazdil Dauphine, kde skončil siedmy.

Veľmi silný tím zostavila Bora-Hansgrohe, ktorá zaútočí na celkové poradie s trojicou Jai Hindley, Alexander Vlasov a Primož Roglič i novým sponzorom Red Bullom. "Remco i Primož ukázali na Dauphine dobrú formu a myslím si, že budú silní," uviedol Pogačar.

Ineos vyslal na Tour Thomasa Pidcocka, Carlosa Rodrigueza i Egana Bernala a pomáhať im bude aj veterán a víťaz z roku 2018 Geraint Thomas. Lídrom Movistaru je Enric Mas, EF Education - EasyPost povedie Richard Carapaz a domáci priaznivci budú držať palce Davidovi Gauduovi z FDJ či Romainovi Bardetovi z DSM, z Talianov by mohol prekvapiť Giulio Ciccone (Trek-Segafredo).

Drámu sľubujú aj súboje na cieľovej páske. Vo viacerých zvlnených etapách budú bojovať klasikári, ktorí by mali mať najväčšiu šancu aj na zelený dres. Medzi nimi van Aert, Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), Mads Pedersen (Lidl-Trek) či Magnus Cort (Uno-X).

Na rovinaté etapy si brúsi zuby nabité pole, v ktorom vyčnieva Jasper Philipsen (Alpecin). Belgičan v službách Alpecinu vyhral vlani štyri etapy i zelený dres. Konkurenciu mu budú robiť Fabio Jakobsen (DSM), Dylan Groenewegen (Jayco-Alula), Sam Bennett (AG2R) či mladík Arnaud de Lie (Lotto Dstny).

O etapové vavríny chce opäť zabojovať aj velikán Tour z uplynulých rokov, ktorého už asi čaká derniéra. Mark Cavendish (Astana-Qazaqstan) túži prekonať rekord v počte etapových triumfov (34), o ktorý sa delí s legendárnym Eddym Merckxom. Tento rok dosiahol dve víťazstvá na Okolo Kolumbie a Okolo Maďarska.

Viacnásobní celkoví víťazi:

5 triumfov:

Jacques Anqeutil (Fr.) 1957, 1961, 1962, 1963, 1964

Eddy Merckx (Belg.) 1969, 1970, 1971, 1972, 1974

Bernard Hinault (Fr.) 1978, 1979, 1981, 1982, 1985

Miguel Indurain (Šp.) 1991, 1992, 1993, 1994, 1995

4 triumfy:

Christopher Froome (V.Brit.) 2013, 2015, 2016, 2017

3 triumfy:

Philippe Thijs (Belg.) 1913, 1914, 1920

Louison Bobet (Fr.) 1953, 1954, 1955

Greg LeMond (USA) 1986, 1989, 1990

2 triumfy:

Gino Bartali (Tal.) 1938, 1948

Fausto Coppi (Tal.) 1949, 1952

Laurent Fignon (Fr.) 1983, 1984

Alberto Contador (Šp.) 2007, 2009

Tadej Poagačar (Slovin.) 2020, 2021

Jonas Vingegaard (Dán.) 2022, 2023