Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

V 17. etape Tour triumf Carapaza, kopce Pogačara zo žltého dresu nevyzliekli

Stúpanie najlepšie zvládol Carapaz.
Stúpanie najlepšie zvládol Carapaz.TASR
Ekvádorský cyklista Richard Carapaz (31) z tímu EF Education - Easy Post sa stal víťazom stredajšej 17. etapy 111. ročníka Tour de France. Na 177,8 km dlhej trase zo Saint-Paul-Trois-Chateaux do lyžiarskeho strediska Superdevoluy triumfoval o 37 sekúnd pred Britom Simonom Yatesom (31), pódium doplnil Enric Mas zo Španielska (29). V žltom drese sa udržal Slovinec Tadej Pogačar (25).

V úvode etapy sa čakalo na únik. Niekoľkokrát to skúsili viaceré skupiny jazdcov, no úspešnejšia bola až štvorica Benoot, Jungels, Grégoire a Cort približne 120 kilometrov pred cieľom. Náskok si držala do šprintérskej prémie vo Veynes, 20 bodov si uchmatol Cort. Zaujímavejší bol však súboj v pelotóne medzi mužom v zelenom Girmayom a Philipsenom. O bod viac napokon získal po šprinte na pravej strane cesty Girmay a na čele bodovacej súťaže zvýšil svoj náskok pred Philipsenom na 33 bodov.

Vedúce kvarteto si držalo náskok necelú minútu, pelotón sa rozdelil, do stíhacej skupiny sa odpojila zhruba štyridsiatka jazdcov. Na prvej z troch vrchárskych prémií na Col Bayard sa tešil z najväčšej porcie bodov opäť Cort, pelotón strácal už sedem minút. Na rade bolo najťažšie stúpanie stredajšej etapy na vrchol Col du Noyer. Zo stíhacej skupiny zaútočili Francúzi Madouas a Martin a dostihli úvodnú štvoricu, ale na čele sa dlho neudržali. V prudkom stúpaní nastúpil na scénu Yates a onedlho viedol. Pôvodný únik už pohltila stíhacia skupina.

Tri kilometre pred vrcholom Col du Noyer sa v rozhodujúcom momente na Yatesa dotiahol Carapaz a prémiou 1. kategórie napokon prešiel ako prvý a pripísal si osem bonusových sekúnd. Z pelotónu medzitým v boji o celkové poradie zaútočil Pogačar, ktorý za sebou nechal oboch konkurentov Evenepoela i Vingegaarda. S pomocou svojho tímového kolegu Hirta však Evenepoel Pogačara predbehol a v celkovom poradí naňho stiahol 10 sekúnd. Z tretieho miesta však stále stráca 5:09 minút, druhý Vingegaard má manko 3:11 min.

Výsledky 17. etapy (177,8 km):

1. Richard Carapaz (Ekv./EF Education - Easy Post) 4:06:13 hod

2. Simon Yates (V.Brit./Jayco AlUla) +37 s

3. Enric Mas (Šp./Movistar Team) +57 s

4. Laurens De Plus (Belg./Ineos Grenadiers) +1:44 min

5. Oscar Onley (V.Brit./Team dsm-firmenich) obaja +1:44 min

Celkové poradie:

1. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 70:21:27 h

2. Jonas Vingegaard (Dán./Visma - Lease a Bike) +3:11 min

3. Remco Evenepoel (Belg./Soudal Quick-Step) +5:09 min

4. João Almeida (Portug./SAE Team Emirates) +12:57 min

5. Mikel Landa (Šp./Soudal Quick-Step) +13:24 min