Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Víťaza určila cieľová fotografia. Boj o centimetre v 6. etape TdF vyhral Groenewegen

Groenewegen vyhral tesný súboj na cieľovej čiare.
Groenewegen vyhral tesný súboj na cieľovej čiare.Profimedia
Holandský cyklista Dylan Groenewegen (31) triumfoval vo štvrtkovej šiestej etape 111. ročníka Tour de France. V cieli po 163,5 km dlhej rovinatej etape z Maconu do Dijonu sa rozhodovalo v hromadnom špurte, jazdec tímu Jayco AlUla ju zvládol za 3:31:55 hodiny.

O víťazovi rozhodla cieľová fotografia, bezprostredne po dojazde nebolo jasné, či vyhral Groenewegen, alebo Philipsen. Holanďan napokon triumfoval pred Belgičanom o pár centimetrov a zaznamenal šieste etapové víťazstvo na najprestížnejších cyklistických pretekoch v kariére. Pódium doplnil držiteľ zeleného dresu Eritrejčan Girmay. Na čele celkového poradia sa nič nezmenilo, naďalej mu kraľuje Slovinec Pogačar.

Krátko po štarte sa začalo stúpať na jedinú horskú prémiu etapy, ktorá sa nachádzala už na ôsmom kilometri. Bod na vrchole Col du Bois Clair získal líder súťaže o bodkovaný dres Abrahamsen, ktorý bol spoločne so Zinglem v úniku. Ich náskok pelotón zmazal ešte pred šprintérskou prémiou na 31. kilometri, tú ovládol Philipsen pred Girmayom a Pedersenom.

Približne 80 km pred cieľom riešil čerstvý rekordér v počte etapových víťazstiev na Tour Cavendish technické problémy, pre defekt musel meniť bicykel. Pelotón sa onedlho rozdelil na dve časti, vpredu zostalo zhruba 60 jazdcov, ich polminútový náskok však nevydržal ani 10 km.

Na 45. kilometri pred cieľom došlo k pádu, zdržal sa aj Abrahamsen. V závere sa už žiadny z jazdcov nepokúsil o únik a tretíkrát sa na tohtoročnej Tour finišovalo v hromadnom špurte.

Tour de France - 6. etapa:

1. Dylan Groenewegen (Hol./Jayco AlUla) 3:31:55 h

2. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) rovnaký čas

3. Biniam Girmay (Erit./Intermarche-Wanty) rovnaký čas

4. Fernando Gaviria (Šp./Movistar) rovnaký čas

5. Phil Bauhaus (Nem.Bahrain-Victorious) rovnaký čas

Celkové poradie:

1. Tadej Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 26:47:19 h

2. Remco Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) +45 s

3. Jonas Vingegaard (Dán./Visma - Lease a Bike) +50 s

4. Juan Ayuso (Šp./UAE Emirates) +1:10 min

5. Primož Roglič (Slovin./Red Bull - BORA - hansgrohe) +1:14 min