Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Životný úspech Campanaertsa, Belgičan oslavuje etapový triumf na Tour de France

Campanaerts zaknihoval etapové prvenstvo.
Campanaerts zaknihoval etapové prvenstvo.TASR
Belgický cyklista Victor Campenaerts (32) sa stal víťazom štvrtkovej 18. etapy 111. ročníka Tour de France. Na 179,5 km dlhej trase z Gapu do Barcelonnette triumfoval v záverečnom špurte trojice pred druhým Matteom Vercherom (23), tretí finišoval Michal Kwiatkowski (34). Pelotón aj s priebežným lídrom celkovej klasifikácie Tadejom Pogačarom (25) výrazne zaostal za jazdcami v úniku.

Práve profil trate od úvodu nahrával tomu, že by mohol uspieť únik. V boji o celkové poradie sa neočakávali výrazné zmeny, keďže pretekárov čakajú náročné etapy a záverečná nedeľná časovka. Už prvá z piatich horských prémií (všetky tretej kategórie) vytvorila úvodný únik, do ktorého sa dostala skupina takmer 40 pretekárov a pelotón nereagoval. Ocitli sa v nej Kwiatkowski, van Aert, Matthews či Thomas. Prvé dve horské prémie vyhral Lazkano, ktorý sa posunul vo vrchárskej súťaži.

Pelotón naberal stratu, postupne jeho manko presiahlo 10 minút, čo výrazne navýšilo šancu na úspešný únik. Poslednú vrchársku prémiu Côte des Demoiselles Coiffées si pre seba uchmatol Kwiatkowski, ktorý postupne nastúpil a pridali sa k nemu aj Campanaerts, Vercher a Johannessen. Práve nórsky jazdec spadol 34 km pred cieľom v ostrom klesaní iba kúsok od zvodidiel, ktoré oddeľovali cestu od hlbokej priepasti. Johannessen sa následne postavil na nohy, držal si ruku, no v zjazde pokračoval s viditeľnou dávkou opatrnosti.

Na čele výborne spolupracovala trojica Kwiatkowski, Campanaerts, Vercher, ktorá za sebou držala skupinu okolo Hindleyho, a tú sa snažili dobehnúť ďalší prenasledovatelia na čele s van Aertom. Náskok vedúceho tria sa však príliš neskracoval, obe skupiny nedokázali včas skresať manko a o etapové prvenstvo zabojovalo vedúce trio.

Ako prvý nasadil 900 metrov pred cieľom Vercher, ale prakticky ihneď svoju skorú snahu vzdal. Favoritom dojazdu bol Kwiatkowski, ktorý čakal na nástup súperov. Približne 150 metrov pred cieľom však nedokázal zareagovať na atak Campanaertsa, ktorý zaznamenal životný úspech. Pred poľského pretekára sa ešte na cieľovej páske dostal aj Vercher.

Výsledky 18. etapy (Gap - Barcelonnette, 179,5 km):

1. Victor Campenaerts (Belg./Lotto-Dstny) 4:10:20 h

2. Matteo Vercher (Fr./Total Energies) rovnaký čas ako víťaz

3. Michal Kwiatkowski (Poľ./Ineos Grenadiers) rovnaký čas ako víťaz

4. Toms Skujiňš (Lotyš./Lidl-Trek) +22 s

5. Oier Lazkano (Šp./Movistar Team) +22 s

Celkové poradie:

1. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 74:45:27 h

2. Jonas Vingegaard (Dán./Visma - Lease a Bike) +3:11 min

3. Remco Evenepoel (Belg./Soudal Quick-Step) +5:09 min

4. Joao Almeida (Portug./SAE Team Emirates) +12:57 min

5. Mikel Landa (Šp./Soudal Quick-Step) +13:24 min