Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Berrade ovládol 18. etapu Vuelty, O'Connor stále s tesným náskokom na Rogliča

Berrade tešiaci sa z víťazstva.
Berrade tešiaci sa z víťazstva.AFP
Španielsky cyklista Urko Berrade (26) z tímu Kern Pharma vyhral 18. etapu Vuelta a Espaňa. Vo štvrtkovej 179,3 km dlhej etape z Vitorie-Gasteiz do Maeztu dosiahol čas 4:00:52 h. Druhý skončil Švajčiar Mauro Schmid (24) z Jayco-Alula a pódium doplnil Berradeov krajan i tímový kolega Pau Miquel (24).

Na čele celkového poradia sa tesne udržal Austrálčan Ben O'Connor (Decathlon - AG2R - La Mondiale) o päť sekúnd pred Slovincom Primožom Rogličom (Red Bull - Bora-hansgrohe).

V baskickom meste Vitoria-Gasteiz odštartovala zvlnená etapa s dvoma vrchárskymi a jednou šprintérskou prémiou. Pelotón šiel relatívne pokope, až kým sa po zhruba 50 kilometroch neoddelila skupina 42 jazdcov.

Stúpanie na Alto de Rivas de Tereso zvládol najlepšie víťaz utorkovej etapy Marc Soler (SAE Team Emirates) a únik sa začal trhať na viacero menších skupín. Vrchárskou prémiou 1. kategórie na Puerto Herrera prešiel prvý opäť Soler a v súťaži o bodkovaný dres o bod predbehol svojho tímového kolegu Jaya Vinea.

Po zjazde sa na čele sformoval 13-členný celok, za skupinou favoritov medzitým zaostal Mikel Landa (Soudal - Quick-Step). Necelých 22 km pred cieľom prišla na rad šprintérska prémia, kde triumfoval Berrade pred Mathiasom Vacekom (Lidl-Trek) a Oierom Lazkanom (Movistar Team). Päť kilometrov do záveru pretekov Španiel zaútočil a pred zvyšnými jazdcami si vytvoril rozhodujúci náskok.

Dvadsaťšesťročný Berrade zaznamenal prvé profesionálne víťazstvo kariéry. "Je to, samozrejme, splnený sen, navyše etapa, ktorá končila blízko môjho domova, mal som tu rodičov. Bolo veľmi komplikované vyhrať z úniku, ale o to je to pre nás cennejšie. Po tom, čo sme prežili stúpanie 1. kategórie, sa nám naskytli dobré príležitosti, pretože sme boli traja. V záverečnom stúpaní som cítil, že by to mohla byť moja možnosť trochu všetkých prekvapiť a vyšlo to," tešil sa v cieli.

Vuelta a Espaňa - 18. etapa (Vitoria Gasteiz - Maeztu, 179,3 km):

1. Urko Berrade (Šp./Kern Pharma) 4:00:52 h,

2. Mauro Schmid (Švaj./Jayco Alula) +4 s,

3. Pau Miquel (Šp./Kern Pharma),

4. Max Poole (V.Brit./Team dsm-firmenich PostNL),

5. Aleksandr Vlasov (Rus./Red Bull - Bora-hansgrohe) všetci rovnaký čas

Celkové poradie po 18. etape:

1. Ben O'Connor (Austr./Decathlon - AG2R - La Mondiale) 72:48:46 h,

2. Primož Roglič (Slovin./Red Bull - Bora-hansgrohe) +5 s,

3. Enric Mas (Šp./Movistar Team) +1:25 min,

4. Richard Carapaz (Ekv./EF Education - EasyPost) +1:46,

5. David Gaudu (Fr./Groupama - FDJ) +3:48