Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bittnerova životná výhra. Český nováčik zažiaril a ovládol piatu etapu Vuelty

Bittner vyhral etapu pri debute na Grand Tour.
Bittner vyhral etapu pri debute na Grand Tour.Profimedia/ČTK/imago sportfotodienst/Fotoreporter Sirotti Stefano
Český cyklista Pavel Bittner (21) triumfoval vo zvlnenej 5. etape pretekov Vuelta a Espaňa, ktorá viedla z Fuente del Maestre do Sevilly. Jazdec tímu DSM–Firmenich PostNL sa presadil v záverečnom špurte tesne pred Belgičanom Woutom van Aertom (29) z Team Visma - Lease a Bike, tretí finišoval Austrálčan Kaden Groves (25) z Alpecin-Deceuninck. Bittner dosiahol životný triumf, keď vyhral etapu vo svojom debute na pretekoch Grand Tour.

Na čele celkového poradia zostal Slovinec Primož Roglič z tímu Red Bull - Bora-Hansgrohe, ktorý má pred druhým Portugalčanom Joaom Almeidom (SAE Team Emirates) naďalej osemsekundový náskok.

Stredajšia trasa bola profilom jedna z najjednoduchších v tomto ročníku, na 177 km trase nebola žiadna vrchárska prémia. Vo veľkej horúčave s teplotami nad 36 stupňov sa všeobecne očakával hromadný dojazd, čomu nasvedčovalo aj nízke tempo v úvode.

Napokon sa však vyformoval únik z domácich tímov - postarali sa o neho Španieli Ibon Ruiz (Kern Pharma) a Txomin Juaristi (Euskaltel). Pelotón im umožnil vypracovať si až šesťminútový náskok, ale potom začal pracovať Alpecin a rýchlo znížil odstup na 4:30. V polovici etapy viedli utečenci už len o tri minúty a približne 35 km pred cieľom pelotón únik pohltil. Šprintérska prémia 25 km pred cieľovou páskou sa stala korisťou Grovesa, ktorý uspel v tesnom súboji s van Aertom.

Na jednu zo zákrut v Seville doplatil Rui Costa, Portugalčan preletel cez kolegu z EF Education Owaina Doulla, ktorý narazil na spomaľovač, a po páde nemohol ďalej pokračovať. Smolu mal aj Španiel Mikel Landa, ktorý dostal 3 km pred cieľom efekt.

V záverečnom špurte sa van Aert držal tesne za kolesom Grovesa, Belgičan potom vyštartoval, no za ním sa vytiahol ešte aj Bittner a napokon fotofiniš medzi nimi dvoma prisúdil triumf českému pretekárovi. Vo štvrtok čaká jazdcov kopcovitá 6. etapa z Jerez de la Frontera do Yunquery (185,5 km).

Výsledky 5. etapy Vuelty (Fuente del Maestre - Sevilla, 177 km):

1. Pavel Bittner (ČR/Team SM–Firmenich PostNL) 4:25:28 h,

2. Wout van Aert (Belg./Team Visma - Lease a Bike),

3. Kaden Groves (Austr./Alpecin - Deceuninck),

4. Bryan Coquard (Fr./Cofidis),

5. Stefan Küng (Švaj./Groupama - FDJ) všetci rovnaký čas ako víťaz

Celkové poradie po 5. etape:

1. Primož Roglič (Slovin./Red Bull - Bora-Hansgrohe) 18:58:36 h,

2. Joao Almeida (Portug./SAE Team Emirates) +8 s,

3. Enric Mas (Šp./Movistar Team) +32,

4. Antonio Tiberi (Tal./Bahrain Victorious) +38,

5. Lennert Van Eetvelt (Belg./Lotto - Dstny) +41