Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kuss si chce Vueltu užiť a rýchlo nájsť rytmus. Za favorita na celkový triumf sa nepovažuje

Sepp Kuss odštartuje Vueltu ako obhajca minuloročného celkového triumfu.
Sepp Kuss odštartuje Vueltu ako obhajca minuloročného celkového triumfu.Profimedia
Američan Sepp Kuss sa necíti ako favorit na obhajobu titulu na Vuelte, hoci pred týždňom ukázal dobrú formu a ovládol preteky Okolo Burgosu. Pre 29-ročného jazdca stajne Visma-Lease a Bike to bol prvý štart po dvojmesačnej prestávke, ktorú si vynútila infekcia covid-19. Tá Kussa pripravila o Tour de France.

Posledná Grand Tour sezóny sa začne v sobotu časovkou na 12 km v Lisabone. Na štarte budú aj dvaja českí debutanti na trojtýždňových pretekoch Mathias Vacek a Pavel Bittner, ktorý na seba upozornil v Burgose triumfom v dvoch šprintérskych etapách. Slovensko zastúpenie v Španielsku nemá.

Vlaňajšia Vuelta sa skončila trojnásobným primátom tímu Visma-Lease a Bike, ktorého cyklisti ovládli všetky tri Grand Tours v sezóne. Kuss si v Španielsku došiel pre životný úspech s náskokom len 17 sekúnd pred dánskou hviezdou Jonasom Vingegaardom a Slovincom Primožom Rogličom. Roglič, trojnásobný víťaz Vuelty, sa dokázal zotaviť zo zranenia po páde na Tour de France a na rozdiel od dvojnásobného víťaza Tour Vingegaarda nebude na štarte chýbať. 

Kuss dosiahol prvý triumf od Vuelty práve na podujatí Okolo Burgosu. "Dlho som nejazdil. Bolo to pekné potvrdenie toho, ako na tom som," prezradil Američan pre webovú stránku holandského tímu. Pred Vueltou nechcel robiť žiadne veľké prognózy.

"Do pretekov idem po inej príprave ako v predchádzajúcich rokoch. Nadchádzajúce týždne si chcem predovšetkým užiť. Určite sa nepovažujem za najväčšieho favorita na celkové víťazstvo. Necítim žiadny tlak. Dúfam, že moja forma pôjde počas pretekov hore a rýchlo nájdem dobrý rytmus," doplnil.

Po štarte v Lisabone absolvujú cyklisti ešte ďalšie dve etapy v Portugalsku. Od štvrtého dňa budú preteky pokračovať v Španielsku. Víťaz 79. ročníka bude korunovaný po 3 300 kilometroch 8. septembra v Madride, kde sa uskutoční časovka na trase dlhej 24,6 km.