Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

McNulty otvoril Vueltu triumfom v časovke. Český debutant Vacek stratil dve sekundy

Český cyklista Vacek so skvelým druhým miestom.
Český cyklista Vacek so skvelým druhým miestom.Profimedia
Americký cyklista Brandon McNulty (26) zvíťazil v úvodnej etape 79. ročníka pretekov Vuelta a Espaňa, ktorou bola časovka jednotlivcov z Lisabonu do Oeirasu. Jazdec SAE Team Emirates dosiahol na 12 km dlhej trase, ktorá viedla ulicami portugalskej metropoly, čas 12:35 min. V samom závere o dve sekundy predstihol Čecha Mathiasa Vaceka (22) (Lidl–Trek), ktorému tak len tesne unikol životný triumf. Tretí skončil s odstupom troch sekúnd Belgičan Wout van Aert (29) z tímu Visma–Lease a Bike.

Krátka rovinatá časovka s iba 50 nastúpanými metrami na 12 kilometroch bola "šitá" pre časovkárskych špecialistov. Latku nastavil veľmi vysoko Talian Edoardo Affini (Visma), ktorý sa do cieľa prirútil v čase 12:43 min. Nestačil na neho najväčší favorit časovky podľa stávkových kancelárií Joshua Tarling (Ineos) a ani Adam Yates (SAE Team Emirates).

Prekonal ho až Vacek, ktorý sa dostal do vedenia o šesť sekúnd. Na Čecha nemal nárok domáci Jaoa Almeida (SAE Team Emirates), obhajca vlaňajšieho titulu Američan Sepp Kuss (Visma) zaostal až o minútu a Stefan Küng (Groupama) sa zaradil na druhú priečku, keď stratil štyri sekundy. Vacek sa však senzačného triumfu nedočkal, v koncovke pretekov ho predbehol McNulty.

Blízko k víťastvu bol aj van Aert, napokon zaostal o tri sekundy. Hlavný favorit na celkové prvenstvo Slovinec Primož Roglič (Red Bull - Bora) skončil v jazde proti chronometru ôsmy.

La Vuelta odštartovala v Portugalsku prvýkrát od roku 1997. V nedeľu pokračuje 191 km dlhou 2. etapou z Cascais do Ourému. Po troch etapách na portugalskom území sa pelotón vydá na juh Španielska do Andalúzie s cieľovými destináciami v Seville, Cordobe i Granade.