Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Novinkou je žltá karta. Štartuje Vuelta, Roglič chce ďalší triumf a vyrovnať rekord

Primož Roglič je najväčší favorit 79. ročníka Vuelty.
Primož Roglič je najväčší favorit 79. ročníka Vuelty.AFP
Slovinský cyklista Primož Roglič (34) je topfavorit prestížnych pretekov Vuelta a Espaňa, ktoré v sobotu odštartujú v Portugalsku časovkou z Lisabonu do Oeiras. Prvenstvo na tretej Grand Tour prebiehajúcej sezóny obhajuje Američan Sepp Kuss (29).

Skúsený Roglič zo stajne Red Bull Bora–Hansgrohe vyhral celkovú klasifikáciu na španielskych cestách trikrát za sebou v rokoch 2019 až 2021 a teraz si chce napraviť chuť po páde na tohtoročnej Tour de France, z ktorej musel odstúpiť. Pri neúčasti tria Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard a Remco Evenepoel mu odborníci dávajú najväčšie šance. Ak sa mu to podarí, so štyrmi víťazstvami vyrovná rekord podujatia v podaní Španiela Roberta Herasa.

Z Lisabonu do Madridu na jazdcov čaká počas viac troch týždňov takmer 3 300 mimoriadne náročných kilometrov. Trasa 79. ročníka je šitá pre vrchárov a miestami pre klasikárov, no šprintéri tentoraz šancu nedostanú, keďže rovinatou je prakticky iba piata etapa. Prvýkrát od roku 1997 štartuje La Vuelta v Portugalsku, vyvrcholí 8. septembra časovkou s cieľom v Madride.

Po troch etapách na portugalskom území sa pelotón vydá na juh Španielska do Andalúzie s cieľovými destináciami v Seville, Cordobe i Granade. Po prvom voľnom dni zmenia jazdci kurz na sever cez Galíciu do Madridu. Absolvujú celkovo päť kopcovitých a až 13 horských či polohorských etáp. Kuss musel pre covid vynechať Tour de France, ale minulý týždeň sa naladil víťazstvom na Vuelta a Burgos.

"Neúčasť na Tour bola sklamanie, ale už je to za mnou. Určite sa nepovažujem za najväčšieho favorita na celkové víťazstvo. Som pripravený viesť tím, ale necítim žiadny tlak. Dúfam, že sa mi podarí rýchlo nájsť dobrý rytmus," povedal pre AFP obhajca z tímu Visma–Lease a Bike, ktorý žije dlhodobo v Andorre.

V tíme bude mať aj Belgičana Wouta Van Aerta. Konkurenciu Rogličovi a Kussovi bude robiť silné duo stajne SAE Team Emirates - Adam Yates a Joao Almeida. Debut na Grand Tour absolvuje ich 20-ročný kolega Isaac del Toro z Mexika, ktorý v apríli vyhral preteky Vuelta a Asturias. Na domácej pôde môžu svoje kvality ukázať Enric Mas z Movistaru, či Mikel Landa z tímu Soudal–Quick-Step. Počítať treba aj s Ekvádorčanom Richardom Carapazom (EF Education–EasyPost).

Tohtoročná edícia Vuelty zaviedla aj sériu nových bezpečnostných opatrení, vrátane systému tzv. žltej karty, aby sa podľa organizátorov "zabránilo zlým návykom jazdcov, motorkárov, či športových riaditeľov".