Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Po dni voľna mal najviac síl van Aert. Líder Vuelty sa nezmenil, červený zostáva O'Connor

Víťazné gesto van Aerta.
Víťazné gesto van Aerta.JORGE GUERRERO / AFP
Belgičan Wout van Aert (29) sa stal víťazom utorkovej 10. etapy cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa. Jazdec tímu Visma-Lease a Bike dosiahol v 160 km dlhej etape z Ponteareasu do Baiony čas 3:50:47 h a triumfoval pred Francúzom Quentinom Pacherom (32) (Groupama-FDJ). Pódium doplnil domáci Marc Soler (30) (SAE Team Emirates). Červený dres pre lídra celkového poradia si udržal austrálsky jazdec Ben O'Connor (28) zo stajne Decathlon AG2R La Mondiale.

Po dni voľna čakala cyklistov kopcovitá etapa so štyrmi vrchárskymi a jednou šprintérskou prémiou. Prvé body na Alto de Fonfria bral van Aert pred Williamom Lecerfom (Soudal Quick-Step) a Solerom, ktorí mali na vrchole k dobru 14 sekúnd pred pelotónom. Van Aert sa stal prvým držiteľom zeleného dresu, ktorý triumfoval vo vrchárskej prémii Vuelty od roku 2020. Na vedúce trio sa po zjazde dotiahli aj Juri Hollmann (Alpecin - Deceuninck) s Pacherom a svoj náskok pätica postupne zvýšila na šesť minút.

V druhom stúpaní na Alto de Vilachan bol najúspešnejší Lecerf, na Alto de Mabia bral päť bodov opäť van Aert. Ten vyhral aj šprintérsku prémiu pred posledným stúpaním a v bodovacej súťaži zvýšil svoj náskok na Kadena Grovesa (Alpecin - Deceuninck) na 61 bodov.

Van Aert s Pacherom sa dostali dopredu, v poslednej vrchárskej prémii 20 km pred cieľom bol Belgičan znovu lepší. Zvyšní členovia pôvodného úniku zaostali a napokon bojovali o tretie miesto. V špurte trojice uspel Soler.