Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Roglič je blízko k štvrtému ovládnutiu Vuelty, 20. etapu vyhral Dunbar

Dunbar sa tešil z etapového prvenstva.
Dunbar sa tešil z etapového prvenstva.AFP / ANDER GILLENEA
Primož Roglič (34) sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane štvrtýkrát v kariére víťazom Vuelta a Espaňa. V sobotňajšej 20. etape dlhej 172 km z Villarcaya do Picon Blanco obsadil tretie miesto a na čele celkovej klasifikácie zvýšil náskok pred Austrálčanom Benom O'Connorom (28) na 2:02 minúty.

Predposlednú etapu tohtoročného itinerára vyhral Ír Eddie Dunbar časom 4:38:37 h so 7-sekundovým náskokom pred Španielom Enricom Masom, tretí bol Roglič so stratou 10 sekúnd. Pretekárov čaká v nedeľu vyvrcholenie 79. edície slávnych pretekov v podobe individuálnej časovky na 24,6 km v hlavnom meste Madride.

Roglič vyhral Vueltu trikrát za sebou v rokoch 2019 až 2021. Štvrtým triumfom by sa v historickom rebríčku vyrovnal najúspešnejšiemu pretekárovi podujatia, domácemu Španielovi Robertovi Herasovi (2000, 2003, 2004, 2005).

V sobotu bolo pre cyklistov pripravených sedem kategorizovaných stúpaní s cieľom na kopci prvej kategórie Picon Blanco. Prvý únik sa vytvoril dosť skoro, už na 14. kilometri vyrazila dopredu 11-členná skupina, neskôr sa vykryštalizoval 10-členný únik dňa v zložení Soler, Vine, Berthet, Haig, Tejada, Canal, Champion, Moniquet, Frigo a Castrillo. V stúpaní na Alto del Caracol sa na čele osamostatnila trojica Soler, Vine a Berthet.

Preteky medzitým opustil Rogličov kľúčový pomocník Martinez, trápil sa aj Vlasov, špekulovalo sa o otrave jedlom v tíme Red Bull - Bora-hansgrohe. Na vrchole bol prvý Soler, v zjazde sa k nemu pridali znovu Vine, Castrillo, Berthet a aj Frigo. Medzi touto skupinou a balíkom, ktorý ťahali jazdci T-Rex Quick-Step, sa ešte nachádzali ďalší jazdci. Neskôr sa na čele ocitla dvojica Vine, Berthet, ktorú však balík pohltil.

Pred kľúčovým stúpaním vyrazil dopredu Sivakov, ktorého si skupina dlhšie nevšímala. Desať km pred páskou mala na Francúza skupina, v ktorej boli s výnimkou Rodrígueza všetci favoriti vrátane nositeľa červeného dresu, manko okolo jednej minúty.

Počas stúpania na Picon Blanco z neho postupne ukrajovala. Sivakova dostihol Dunbar a zlomil ho, pričom svoj sólový únik dotiahol do víťazného konca. V prvej trojke celkovej klasifikácie neprišlo k zmene. Druhý za Rogličom je O'Connor, tretiu priečku si udržal Mas.