Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Roglič po štvrtý raz ovládol celú Vueltu, záverečnú časovku v Madride vyhral Küng

Roglič si postrážil celkové prvenstvo.
Roglič si postrážil celkové prvenstvo.AFP / OSCAR DEL POZO
Primož Roglič (34) sa štvrtýkrát v kariére stal víťazom cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa. V historickom rebríčku tak vyrovnal rekord Španiela Roberta Herasa (50). Slovinskému jazdcovi na to stačilo druhé miesto v záverečnej 24,6 km dlhej individuálnej časovke v Madride. V celkovej klasifikácii triumfoval s náskokom 2:36 min pred Austrálčanom Benom O'Connorom (28).

V nedeľnej časovke sa z prvého víťazstva na jednej z Grand Tours tešil Stefan Küng. Druhý skončil s 31-sekundovým mankom Roglič a pódium doplnil Mattia Cattaneo. "Celkom som so sebou toto leto bojoval, mal som nejaké zdravotné problémy a potreboval som viac pretekárskych dní, čo sa mi podarilo tu na Vuelte. Po Tour de France som si musel strážiť váhu, pretože som vedel, že Vuelta bude ťažká," tešil sa Küng v cieli a dodal:

"Je to úžasné, konečne. Čakal som, respektíve bojoval som o toto víťazstvo veľmi dlho. Vedel som, že na tejto trati treba ísť naplno a pretrpieť si to. Je úžasné vyhrať s takouto prevahou, je to dôkaz toho, že som bol dnes na trati najlepší."

Roglič tento rok patril k najväčším favoritom na celkový triumf, na čelo celkového poradia sa dostal po víťaznej 4. etape. O dva dni neskôr sa z víťazstva tešil O'Connor, ktorý si pred Slovincom vytvoril takmer päťminútový náskok. Na líderskej pozícii sa udržal až do piatka, keď si po triumfe v 19. etape opäť červený dres obliekol Roglič. Ten sa z víťazstva na španielskych cestách predtým tešil aj v rokoch 2019, 2020 a 2021. Heras vyhral podujatie štyrikrát v rokoch 2000, 2003, 2004 a 2005.

Už 79. ročník Vuelty uzatvárala dvojnásobne dlhšia časovka, ako bola tá v úvodnej etape. Štart bol situovaný pri budove telekomunikačnej spoločnosti Distrito Telefonica v severnej časti španielskej metropoly, cieľ na populárnej madridskej ulici Gran Via.

Roglič v cieli najprv uznal kvality víťaza časovky Künga. "Čím viac idete, chcete, aby už bolo po tom. Všetko prebehlo v poriadku, bolo to rýchle, čiže áno, som šťastný. Všetci vieme, že Stefan Küng je v týchto rovinatých časovkách silný. Bolo to ťažké, ale naozaj mu chcem zablahoželať, dobrá práca. Dnes bol neuveriteľne silný a ja si to len užívam," citoval Slovinca portál cyclingnews.com.

"Je za tým veľa obety. Nie som to len ja, je to aj moja rodina a všetci okolo. Všetci pre to žijeme. Jednoducho som šťastný, že som to dokázal," dodal pretekár k celkovému prvenstvu.

Konečné poradie Vuelty a Espaňa 2024:

1. Primož Roglič  81:49:18 h

2. Ben O'Connor  +2:36 min

3. Enric Mas  +3:13 min

4. Richard Carapaz  +4:02 min

5. Mattias Skjelmose  +5:49 min